Boris Podrecca je ukrasio, a ne nagrdio središte Zagreba

Naslovnica Forum Komentari članaka Boris Podrecca je ukrasio, a ne nagrdio središte Zagreba

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

“novo poimanje luksuza; glamour, bogati” nisu baš izrazi kojima bi u ova vremena trebalo iritirati građane Hrvatske. A tko će biti bogati korisnici superluksuznih stanova još uvijek je upitno. Kad su tandem Maržić- Kerum u Rijeci napravili tzv. “pametnu kuču”, superluksuzno zdanje po projektu dvojca Idris-Turato, govorilo se da su stanove u njoj rezervirali janica kostelič i Ljubičić. Danas u toj zgradi ne stanuje nitko, a posluje samo jedna poliklinika u vlasništvu osiguravajuče kuće. I u novom superluksuznom i superbogatom stambenom naselju Villa Arentz u Opatiji dovršenom prije 2 godine u prvom redu do mora dans je prodano samo 2 stana. Od ova 2 stanara jedan želi otići ali ne uspjeva naći kupca za svoj stan. Svi ostali stanoviostali su neprodati. O zbog toga nastalim financijskim problemima nekih investitora (Mariborska Nabiskupija za projekt u Opatiji) pisale su i naše novine. A javna je tajna u Rijeci da Maržiču nakon svih dosadašnjih uspjeha, trenutno ne ide baš sjajno.

dali sad i drugi investitori mogu po istim pravilima i procedurama ukrasiti grad
pozivajući se na procedure omjere zemljišta i volumene zahvata uklanjanje postojećih objekata prenamjenu ulica sa proglašenjem javnog interesa
ili će ostati na onom "ovo je prošlo i niko više" pa se ide i dalje pogodovati istom zahvatu u prostoru (što opet istom investitoru ide u prilog jer to će biti jedini takvi kvadrati na takvoj lokaciji i na taj naćin svaka cijjena će biti opravdana i odbranjena)
zašto to "silovanje kapitala" zakona, procedura, javnih interesa, društva u cijelini,
neodoljivo podsjeća jedno na drugo od Iblerovog – kolodvora – Todorićevog dvorca (drugaćije ga nemožemo zvati jer je i pravno tako u konaćnici zaveden iako je i on proistekao od općedruštvenog kulturnog dobra)
ali pustimo to sad, neko zna sve odgovore, vraćam se na pitanje koje me muć a smatram ga važnim za pravnu državu a to je:
"dali će i drugi investitori moći se pozvati na iste radnje, procedure, itd. i uljepšavati nam oli ukrašavati grad i okoliš" ako ne zašto neće moći to isto ponoviti

ovo nije prvi put da horvatinčić pomiče stvari naprijed – u doba kad su strani analitičari tvrdili da je u hrvatskoj nemoguće kvalitetno izgraditi visoku zgradu, on je napravio hoto toranj, nakon čega su strani investitori nagrnuli napravivši niz visokih poslovnih zgrada, a pametnjakovići su nekamo iščezli.

za nadati se da će ovo otvoriti prostor za još sličnih projekata, koji će donji grad od prljavog i sivog kokošarnika opet stvoriti elitno mjesto.

a bolje je ni ne razmišljati – što bi bilo da su investitori nekih sjajnih nerealiziranih projekata bili malo uporniji i oduprli se ludistima onda kad je trebalo.

ne znam jeste li vidjeli hotinu izjavu da ulaz u garažu košta 10 milja kuna grad,da ga je on sam napravio pa da će oprostiti gradu ako ti 10 milja kn uloži grad u kulturu.

odavno nisam ciničniju izjavu čuo.

ionako taj hoto prolaz nije od hotoa već od banaka,prvenstveno od otp banke koja ga je financiral a hoto je samo maneken.
hoto je hoto toranj napravio kako bi ht oprao lovu.
hoto vile,potpuni promašaj,ni danas ne može po 1000 eura prodat tamo stanove.

što se tiče hoto cvjetnog,fasada je grozna , udarac u oko,ali barem dikan ima nove susjede ,da ga brane od popova .

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

New Report

Close