Bez industrijske, strategija obrazovanja je besmislena

Naslovnica Forum Komentari članaka Bez industrijske, strategija obrazovanja je besmislena

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Ta nazovi “industrijska strategija” je promašaj zbog toga jer je re-industrijalizacija Hrvatske nemoguća. Ona je nakon 20 godina izolacije i zaostajanja (t.j. interne “evolucije unatrag”) toliko sitna i zaostala da više neka ničega što bi se moglo uključuti u privredu EU (na primjer u njemačku izvoznu industriju poput Češke, Poljske, Madžarske i Slovačke koje u danas važne komponente njemačke izvozne industrije).

Dakle ostaju joj samo poljoprivreda, usluge i turizam.

Kako je na ovim stranicama svojevremeno iznio loki07, “na području današnje Hrvatste nikada, apsolutno nikada u povijesti nije bilo zdrave ekonomije i konkurentne proizvodnje”. Pagotovo je neće više biti danas. Treba imati na umu da je to područje koje nikada nisu niti dodirnuli protestantska reformacija i kasnije industrijska revolucija. Menatlitet stanovništva (odnos prema radu) je takav da jednostavno “ne voli” rad i tvornicu kao oblik organizacione jedinice tog rada u kojoj mnogi još uvijek gledaju nasljednicu srednjevjekovne tlake, pa zato mrze proizvodnju i rad u tvornicama općenito.

O tome se u inozemstvu itekako vodi računa; zato nikakvih investicija u bilo što dugoročno i ozbiljno u Hrvatskoj nikada nije bilo. Investiralo se samo u “guljenje stanovništva” (banke, mobilna telefonija itd.).

Kada bi u izradi te tzv. “indusrijske strategije” bilo jednog atoma ozbiljnosti i odgovornosti, netko bi se sjetio dvojnog sistema izobrazbe kakav poatoji u Njamačkoj i koji postaje jedan od važnih njemačkih izvoznih aduta.

Slovačka je za sada jedina država sa slavenskim stanovništvom koja je s Njemačkoom potpisala ugovor o izgradnji sistema Duale Ausbildung.

U zemlji u kojoj su racionalna argumentacija i dugoročno planiranje velike nepoznanice ova strategija je, poput većine ostalih, samo mlaćenje prazne slame, odnosno izlika da bi se “neki” mogli pretvarati da nešto rade i za to primati plaće iz budžeta.

@marx
Upravo to. To sam vec jednom pisao. Imamo u sustavu visokog skolstva puste doktore i slicno i pitam se koja je njihova svrha kad se to njihovo “znanje” nema gdje uklopit u industriji kao nekakva dodana vrijednost jer industrije nema. Evo primjer firma Jugoturbina je do rata zaposljavala preko 200 inzinjera i tko se god malo razumi u tehniku zna koliko je sofisticarana izrada turbine.Danas se ta firma svela prodaju djelova motora,pumpi i slicno. Inzinjeri svi nestali, proizvodnju vise nemaju. I onda ce drzava pricat o tradiciji.Tradicije nema ona je proslo svrseno vrijeme.Tradicija iziskuje kontinuitet i sustavno ulaganje. Nasa industrija zahtjeva pokretanje od pocetka.Za to nema ni novca ni znanja. Mi smo jednom rjecju propali.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

New Report

Close