Kuzis ti i te kako kuzis.
Lijepo si u proslosti navukao ekipu posebno na Jdpl da kupe, odnosno kad je poprilicno naraslo svojim komentarima (mislim na drugi forumu) naveo si na kupnju i njima prodao.
Ja sam ulazio na doticnu dioniu ne znatno vise od tebe, tako da je i meni to odgovaralo. Zato ti hvala.
Ako sam te uspio navuci svojim komentarima mogu zakljuciti sljedece:
.
– prvo – dobro si zaradio i trebas mi onda na tome biti zahvalan,
.
– drugo – kada sam pisao sto ti je odgovaralo si me simpatizirao, a sada kada pisem sto ti ne odgovara ti jako smetam – zao mi je zbog toga, ali tako je kako je, okolnosti su se ipak malo promijenile, svidjalo se to tebi ili ne, to govori vise o tebi nego o meni.
.
– trece – ne bi se smio dati navlaciti na bilo sta, biti povodljiv… prestar si da bi te navlacili, to je znak slabog karaktera ili mozda manjak samopouzdanja… predlazem ti da ubuduce razmisljas svojom glavom, tako neces imati kome sta zamjerati.
Tehnicari, je li ovo double top koji je jucer dozivio breakdown?
Ja mislim da smo trenutno i tehnički i fundamentalno u downtrendu.
Ništa čudno. Ovo je najgori dio godine.
Kineska Nova godina sa svim proslavama i aktivnostima oko toga je polako u odlasku, tako da sada slijede gospodarske aktivnosti. Danas je BPI narastao sa 1035 na 1045 boda, nakon podosta dana neprekidnog pada. Da li je to prva lasta koja nagovještava proljeće, vidjet ćemo sutra i drugi tjedan.
Ja osobno mislim da smo po pitanju tog indexa dotakli dno ili da smo tu negdje i da bi to napokon moglo krenuti nabolje.
Tehnicari, je li ovo double top koji je jucer dozivio breakdown?
ups, break dance……
Izgledi tržišta rasutog tereta
Makroekonomski vjetrovi, sporiji oporavak u Kini od očekivanog i kontinuirano smanjenje zagušenja luka tijekom tromjesečja držali su čarter tržište prigušenim u svim segmentima suhih rasutih tereta u odnosu na izvanredno okruženje zarade ‘post-COVID’ 2021. koje se prenijelo u prvu polovicu 2022. Raspoloženje se popravilo jer je Kina počela ublažavati politiku nulte epidemije Covida i signalizirala svoju namjeru da potakne gospodarstvo mjerama usmjerenim na sektor nekretnina i građevinarstvo (pokretači potražnje za rasutim teretom).
Kineska Nova godina pala je dva tjedna ranije nego u prosjeku u posljednjih 15 godina, pridonoseći posebno niskim stopama za siječanj. U ‘normalnoj’ godini može se očekivati da će se tržište poboljšati do početka ožujka – to bi moglo biti ranije 2023., ovisno o tome kako se Kina prilagodi svojoj novoj Covid politici. Također postoji razlog za oprezni optimizam ako se Kina vrati strategiji usmjerenoj na rast.
Daljnja potpora cijenama čartera očekuje se od povećanog izvoza žitarica u 2023. s preusmjerenom trgovinom s Crnog mora koja generira povećanje tonskih milja, dok Međunarodno vijeće za žitarice prognozira da će sezona soje u Brazilu biti rekordna. Clarksons predviđa da će kombinirana manja potražnja za rasutim teretom i žitaricama (ključni pokretači za segment namijenjenog suhog rasutog tereta) porasti za 1,4% u 2023. i 3,0% u 2024., dok će se flota Handysize smanjiti za -0,5% u 2023. i -2,0% u 2024. predstavlja uvjerljiv raspon ponude i potražnje od 5,0%.
Nakon čarter tržišta, 10 godina stara vrijednost imovine od 32k težine smanjila se s 18,0 milijuna USD 30. rujna 2022. na 16,0 milijuna USD na kraju tromjesečja. Od tada su porasli na 16,5 milijuna dolara. I dalje očekujemo potporu zarade i vrijednosti rabljene imovine s obzirom na stalna ograničenja na strani ponude i s nedavno uvedenim IMO-ovim ciljevima emisija za koje se očekuje da će postupno smanjiti radne brzine, smanjujući učinkovitu opskrbu i katalizirajući odbacivanje starije, manje učinkovite tonaže. Općenito, održavamo pozitivne izglede do kraja 2024. i vjerojatno do 2025. budući da je knjiga narudžbi i dalje blizu povijesno najniže razine, brodogradilišta su puna i čini se da će se rast potražnje poboljšati.