EN DE

ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Očekivanja u NJemačkoj od izvoza u Kinu su naglo porasla,raste cijena nafte,,bakra,,željezne rudače..sve nauštrb toga da će Kinezi sad naglo povući up,jer se otvaraju nakon 3 godine strogih restrikcija,pa pretpostavljam kad se i otvore,čitaj idući tjedan da će up i vozarine,sad je samo pitanje hoće li vozarine naglo ići up ili će taj rast ići postupno,i pitanje je koliko će taj rast trajati pošto imaju problema sa nekretninskim sektorom?sve u svemu,dosta šaroliki podaci i očekivanja,dok su jedni pesimistični..drugi su optimisti..kad smo se mi otvorili naglo nam je porastao turizam,nadam se da će i oni povući poprilično unatoč problemima koje imaju..

Odlična vijest su trenutni period time charteri koji su puno veći od spot vozarina,npr;

Panamax 82k 2010

15.000 USD period 6 mjeseci,iako je spot niskih cca 9.500 usd

PZ Cadiz je ime broda,charter MOL

To je non-eco brod,a moderni Eco može dobiti još 2-3.000 USD veću vozarinu.

Uskoro će izvještaji sve pokazati do tada je sve gatanje… S obzirom na trenutne vozarine tržište se zeleni, ostaje nada da nakon proslave Kina nastavlja sa rastom a time i oporavak vozarina. Znam da atpl ne vozi sa gubitcima, tako da i ova cijena je premija. Uskoro će malo optimizma i za bulkere kad se kinezi nafeštaju. U fokusu im je zarada od nafte koju kupuju jeftino i prerađuju i vracaju nama u europu tako da kad dobro zarade lovu će preliti u ono gdje im sad zapinje. Socijalu, gradnju, ugljen, žito kako bi partija održala se na vlasti. Dolazak 4 nova broda sa manjim zagađenjem, manjim troškovima održavanja nadam se da će do tada i vozarine biti puno bolje…

@mitkko

molim te nemoj vše qotati @trial postove jel sam ga blokirao da to više ne gledam a kad ga qoutaš gledam to htio ne htio…..

piše o nekakvom q4 o kojem ja ni rijeći rekao nisam……u q1 smo i nije dobro a kako će bit dalje bumo vidjeli……

uz to i dalje pravi sok od jabuke sa kruškama….

@BabaLuji

Stvarno svašta. Čitam ove prepiske, kako na ovom tako i na onom forumu, pa se ne mogu načuditi činjenici da ljudi ulažu u ovu dionicu a ne znaju sami izračunati break-even. Pa sve ti piše u RDG, nemamo šta čekati novo izvješće.

.

Ako nikako drugačije, uzmi kompletan rashod, podijeli sa brojem brodova i brojem dana i eto ti break-even. Sve ostalo su nijanse.

You can't stop the waves. But you can learn how to surf.

ovako im je lakše…….bar neznaju koliko se novca gubi ugovaranjem vožnji na trenutnim vozarinama…….

hugh, 28.01.2023. u 16:45

Da bacimo malo kalkulaciju. Ako je po nebuloznim izjavama pojedinaca ovdje, potrebna dnevnica 14.000 USD za graničnu rentabilnost plovidbe, to ispada da im za nulu treba mjesečno 420.000 USD. Uzmimo da je mjesečna bruto plaća sa brodsko osoblje cca 50.000 USD, goriva za pogonski stroj oko 30.000 USD, ostane još 340.000 USD mjesečno. To je malo previše love mjesečno da bi se na knap pokrila amortizacija broda, krediti, kamate, tečajne razlike i koješta drugo što ulazi u troškove preživljavanja firme.

Nekako mi je vjerojatnije da je ipak granica rentabilnosti ona koju se dade pronaći na više mjesta stručnih stranica koje se bave tom problematikom, a u pravilu ju navode oko polovice gore navednog iznosa.

trial, 26.01.2023. u 23:41

hugh, 26.01.2023. u 21:57

ups……što nam to supre kažu?…….nema snjega, nema leda a kad ono klizalište……..

no good…..

Pa koliko je za vidjeti iz priložene tablice, sve brodarine su oko 25 – 30 % iznad rentabilnosti dnevne plovidbe.

FI za 4Q svakako će biti daleko iznad hugovih očekivanja i nažalost nešto manji od priželjkivanih očekivanja nas ostalih.

Sačekajmo i vidjet ćemo.

Ta tvoja definicija rentabilnosti je pogresna. To je kao da te pitam koliki su ti dnevni zivotni troskovi, a ti mi kazes koliko dnevno trosis na prehranu. Break-even i OPEX (operating expenses) su dvije razlicite stvari. 6.000 USD je OPEX. Kada na to dodas G&A, financiranje i amortizaciju dodjes do cca 12.500 USD troska po danu.

Pa daj se dogovori sa ovim likom koji me zatrpava glupostima u privat pošti. Po njemu je samo nafta 13.000 USD dnevno. A po tebi sve skupa je dnevno 12.000 USD.

Eto, on je uzeo sebi u zadatak da me nauči … u citatu. Neću ga imenovati, on će se prepoznati.

“Jos nesto da te naucim. Brodovi ATPL-a troše između 16 i 20 tona nafte dnevno. Nafta je oko 650$ tona. To ti je oko 13.000$ dnevno. Samo nafta se ne racuna kod izracuna TC indexa. Znanje ti je vrhunsko. Kao i na igh-u. Jebote, ekipa na temi ATPL je daleko najgluplja”

Eto malo svjetla … ide polako nabolje.

Panamax

Unatoč nečemu što je sredinom tjedna došlo do povećanja potražnje za žitom u prvoj polovici veljače ex NCSA, vratio se neinspirativan tjedan. Ugušene raznim praznicima u Aziji, tržišne vrijednosti dodatno su erodirale uz minimalnu podršku vidljivu posvuda. Ipak, tjedan završava pomalo optimistično. Transatlantska aktivnost bila je spora cijeli tjedan i unatoč nekim pričama da je možda pronađena donja granica, predana i tonaža balasta nastavila je podupirati stope. Istaknuta stopa na prednjim putovanjima bila je isporuka 82.000 dwt Kontinent preko NC Južna Amerika ponovna isporuka Singapur-Japan po cijeni od 18.250 USD. Azija je učinila zamorno sporu prvu polovicu tjedna, ali čini se da je aktivnost lagano rasla u proteklih nekoliko dana i ovdje se govori o pronalasku dna. Bio je to ravno tjedan dana na FFA tržištu, ali čini se da je donekle podržao mjesečni apetit.

Ultramax/Supramax

Prilično stagnirajući tjedan s Atlantikom općenito nedostatkom svježih upita. Zbog lunarnih novogodišnjih praznika u Aziji, tečajevi su se borili da znatno porastu. Pritisak je ostao iz ključnih područja u Atlantiku jer je brza tonaža ostala relativno velika. Nasuprot tome, pozitivno raspoloženje vratilo se u jugoistočnu Aziju s boljom razinom potraživanja. Međutim, to je bilo ublaženo nedostatkom novih potraživanja sjevernije. To je dovelo do otvorene tonaže kako bi se osiguralo zapošljavanje južnije. U Atlantiku, fiksna isporuka Aratu od 56.000 dwt za putovanje u Alžir po cijeni od 10.000 USD. Na drugom mjestu, fiksna isporuka od 63.000 dwt, putovanje u Zaljev SAD-a na Daleki istok po cijeni od 16.500 USD. Iz Azije, otvoreni Singapur od 61.000 dwt odredio je putovanje preko Indonezije s ponovnom dostavom u Kinu na 9.100 USD. Malo više aktivnosti pojavilo se iz Indijskog oceana i 61, 000 dwt fiksne dostave Port Elizabeth na Daleki istok po cijeni od 14.000 USD plus bonus od 150.000 USD za balast. Povratkom na posao za mnoge će biti zanimljivo vidjeti smjer kretanja u nadolazećem tjednu.

trial, 30.01.2023. u 10:08

Pa daj se dogovori sa ovim likom koji me zatrpava glupostima u privat pošti. Po njemu je samo nafta 13.000 USD dnevno. A po tebi sve skupa je dnevno 12.000 USD.

Eto, on je uzeo sebi u zadatak da me nauči … u citatu. Neću ga imenovati, on će se prepoznati.

“Jos nesto da te naucim. Brodovi ATPL-a troše između 16 i 20 tona nafte dnevno. Nafta je oko 650$ tona. To ti je oko 13.000$ dnevno. Samo nafta se ne racuna kod izracuna TC indexa. Znanje ti je vrhunsko. Kao i na igh-u. Jebote, ekipa na temi ATPL je daleko najgluplja”

Sve ti je dobro rekao.

Napokon rast 2 dana za redom i supra i panamaxa..je skroman..ali polako se odvajamo od dna izgleda😉

New Report

Close