Agrokorov istočni front

Naslovnica Forum Komentari članaka Agrokorov istočni front

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

A šta reći nego staru izreku “bumo vidli”. Ući na rusko tržište nije tako jednostavno kao što neki misle ali je sigurno značajno. Predispozicija za uspjeh neke tvrtke iz Hrvatske postoji samo je treba iskoristiti. Mi Hrvati često smo jalni narod koji na nečiji uspjeh odmah gleda sa sumnjom ili podrugivanjem. Ja u svakom slučaju pozdravljam napore Agrokora da uđe na rusko tržište ali i ona u okruženju pr. izuzetno zanimljivo ukrajinsko tržište.

Agrokor je još jedina nada da će neka naša firma postati ozbiljniji igrač, nakon što su se naši "igrači" poigrali Podravkom, Plivom, INA-om..
Na istoku imaju dosta simpatija prema Hrvatskoj, trebalo bi taj prvi dojam iskoristiti, nadam se da ima i dovoljno sposobnih za realizaciju ekspanzije.

otići na istočna tržišta bio bi pravi potez, no dosad kod agrokora vidimo samo promašaje i poraze, jedan za drugim.

neprirodno je da tako velika tvrtka kao agrokor nema nikakvih menadžerskih veličina, samo masa bezličnih činovnika u sjeni velikog gazde.

bez delegiranja, autoritativno vođenje ovako kompleksnog biznisa osuđeno je na totalni neuspjeh.

također, ne vidi se da su na tim tržištima otvorena predstavništva, kao izvor poslovnih informacija, baza za razvijanje mreže kontakta itd.

kao da se samo daljinski javljaju na natječaje.

uz svu pompu oko agrokora, nikad se ne može primijetiti da neki posao rade na načelima razvoja biznisa odavno utemeljenim u jakim i velikim zapadnim kompanijama. sve miriše na improvizaciju i diletantizam. r

azvijanje svog incestuoznog odnosa s državom, i raznih monopola, neće agrokor učiniti regionalnom tvrtkom.

ono što vrijedi za zapadnu ekonomiju ne vrijedi i za Rusiju gdje se država poprilično upliće u gospodarstvo.
ali taj diletantizam i improvizacija, bez znanja i lidera, e to bi moglo biti kontraproduktivno.

New Report

Close