Adris žrtva Vladine nekompetencije

Naslovnica Forum Komentari članaka Adris žrtva Vladine nekompetencije

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Poštovani , očito ste zamijenili teze i svrhu primjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Osnovna svrha uvođenja tog Zakona i njegovih izmjena je smanjenje broja pušača, a s time i smanjenje posljedica izazvanih samim pušenjem i ovisnošću o pušenju.
Naravno da svrha tog Zakona NIJE ono o čemu Vi pišete:
– Da se sačuva privilegirani položaj TDR-a, (U suprotnosti je sa svim europskim standardima i potpisanim poglavljima o trgovini)
– Uplaćivanje u državni proračun (Država će u budućnosti morati naći zamjenske izvore prihoda, a sasvim je svejdedno tko ga puni: TDR ili strane kompanije. Trošarine su za sve iste. Vi inputirate da ako se ne budu prodavale cigarete od TDR-a, da se za druge cigarete neće uplaćivati trošarine u državni proračun ? )
– Osiguravanje proizvodnje ( prije monopola u Hrvatskoj su bile tri tvornice )
– Egzistencija zaposlenika ( gdje su danas zaposlenici iz Tvornice duhana Zagreb i Tvornice duhana Zadar ? )
– Zaštita vodećeg izvoznika ( ili vodećeg uvoznika ? Da li ste nekada prošetali po “placu” , pa vidjeli koje se cigarete tamo nude ? )
Želja zakonodavca da se izjednačimo sa zemljama s najvišim svjetskim standardima je za svaku pohvalu. Međutim, u tim zemljama takav Zakon nije uveden da bi se zaštitio neki proizvođač cigareta, na što Vi u samom tekstu aludirate, već naprotiv i jedino u svrhu zaštite zdravlja svojih građana. ( da li uopće znate kakvi su efekti tih zakona u tim državama i žašto su do sada takav zakon uvele samo 4 države svijeta ? Da li znate da je nakon uvođenja u Irskoj prodaja na crnom tržištu narasla za 30% ? )
Hrvatska nije na tom stupnju razvoja i ne treba pod izlikom zaštite zdravlja građana donositi propise koji štite monopol TDR-a ili bilo koga drugog.
Sa Vašom tezom o lobistima se u potpunosti slažem, samo što ste zaboravili da lobista ima i na strani TDR-a, a ne samo na strani multinacionalnih kompanija.
Ne treba zaboraviti da „duhanski rat“ ili rat za profitom na ovim područjima traje jako dugo i do sada je TDR gotovo uvijek pobjeđivao (sjetimo se BAT-a), odnosno imao jače lobiste prilikom donošenja mnogih Zakona koji su pogodovali TDR-u.
U ovom ratu ovu bitku je za sada izgubio TDR, ali sačekajmo da vidimo kako će se stvari u buduće odvijati. Vaše je obveza da sve to skupa nazovete pravim imenom, a ne da pod izlikom zaštite zdravlja građana, štitite poslovnu politiku jednog monopoliste, koji je nanio mnogo nepravde svojim distributerima i malim trgovcima samo i isključivo da bi zaštitio sebe i svoj profit.
U tom smislu bih i ovaj tekst mogao nazvati plaćenim oglasom.

Idealno bi bilo da se Adris zatvori i, odnosno da se prestane sa proizvodnjom duhana i cigareta, a da se umjesto toga proizvodi ljekovito bilje i njegove prerađevine. Ovaj tekst je napisao netko koga plaća Adris.

New Report

Close