SAD mjerka dizanje kamatnih stopa?

Autor: Ana Blašković , 05. svibanj 2021. u 12:45
FOTO: Reuters

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je da bi cijena novca mogla rasti da se spriječi pregrijavanje ekonomije

Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je da bi kamatne stope u SAD-u mogle porasti da bi se spriječilo pregrijavanje ekonomije na krilima bilijuna dolara vrijednih paketa pomoći.

“Može se dogoditi da će kamatne stope morati ponešto rasti da bi da bi bili sigurni da se gospodarstvo ne pregrije”, rekla je Yellen dodavši da iako je dodatna potrošnja relativno mala u usporedbi s veličinom ekonomije, mogla bi dovesti do vrlo skromnog dizanja referentnih kamata. “No, te investicije su nužne našoj ekonomiji da bude konkurentna i produktivna. Mislim da će zbog njih brže rasti”, rekla je.

Danas ministrica financija, Yellen je do 2018. bila čelnica Federalnih rezervi, pa je naknadno ublažila svoje opaske rekavši da poštuje neovisnost FED-a i da ne pokušava utjecati na odluke. 

Prema pisanju CNBC-a, američka ekonomija se “zapalila” rast BDP-a u prvom kvartalu dosegnuo je 6,4 posto, a Goldman Sachs očekuje da će u drugom ubrzati do 10,5%.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close