Planirate li kupiti narodnu obveznicu? Glasujte u anketi Poslovnog dnevnika

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2023. u 13:48
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Načelna je odluka da država tom obveznicom prikupi milijardu eura, što je u skladu s očekivanjima prema planu ovogodišnjeg zaduživanja.

Narodna obveznica koja je izazvala veliko zanimanje u javnosti moći će se “kupiti” u poslovnicama pet najvećih domaćih banaka, a u našoj najnovoj anketi na LinkedIn-u možete glasovati planirate li je kupiti.

GLASUJTE U ANKETI: Planirate li kupiti narodnu obveznicu?

Kako je nedavno neslužbeno doznao Poslovni dnevnik, trenutno se vode intenzivni pregovori između Ministarstva financija i skupine banaka koje bi bili aranžeri narodne obveznice. To su Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisen banka, Erste i OTP banka.

Načelna je odluka da država tom obveznicom prikupi milijardu eura, što je u skladu s očekivanjima prema planu ovogodišnjeg zaduživanja. Bitno je i naglasiti kako se planira da građani ne budu ograničeni u maksimalnom iznosu ulaganja, neslužbeno doznajemo. Unatoč tome, teško je očekivati da će građani upisati cjelokupno izdanje, pa time padaju u vodu prvotne teze da će se time „sterilizirati“ dio ušteđevine građana koja leži u bankama, a koja doseže vrtoglavih 35 milijardi eura i time ublažiti pritisak na rast inflacije.

Ministar financija Marko Primorac kazao je kako će kamatna stopa, to jest “kupon”, u “svakom slučaju” bila veća od tri posto. Financijaši s kojima smo razgovarali smatraju kako će vrlo vjerojatno kamatna stopa biti oko 3,5 posto, što je vrlo privlačna ponuda za dvogodišnje ulaganje, koliki je najavljeni rok dospijeća ove obveznice.

>>Pratite Poslovni dnevnik na LinkedIn-u

Komentirajte prvi

New Report

Close