Svijet novca
P2P Finance platforma

Kako spojiti tvrtke s viškom novca s onima kojima treba kapital?

P2P Finance omogućuje pravovremeni i kvalitetni pristup do obrtnih sredstva.

PD VL native tim
26. svibanj 2023. u 07:24

Pristup izvorima za financiranje tekućeg poslovanja jedan je od temeljnih problema s kojim se susreću mala i srednja poduzeća, posebno u bankocentričnim financijskim sustavima kakav ima Hrvatska. S druge strane poduzeća koja imaju višak sredstava susreću se s problemom plasiranja sredstava u isplativa ulaganja.

Tom problemu doskočila je prva “peer-to-peer” online financijska platforma za izravno tj. uzajamno financiranje među hrvatskim poduzećima – P2P Finance platforma, koja spaja poduzeća s viškom likvidnosti i ona koja trebaju financiranje obrtnih sredstava.

Fintech P2P platforma dostupna je 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, a prednosti financiranja obrtnih sredstava poduzeća putem nje su upravo u tome da se radi o online poslovanju, da nema troškova otvaranja i vođenja računa te nepotrebne administracije što je vrlo atraktivno u odnosu na bankarsku birokraciju, netransparentne troškove i dugotrajne procedure. Moderni P2P sustav jamči sigurnost, mogućnost financiranja tražbina u cijelosti i isplate isti dan, potpunu transparentnost troškova te financiranje bez valutne klauzule.

Korisnici P2P platforme (primatelji sredstava) mogu postati i obrtnici i slobodna zanimanja kojima treba dodatna likvidnost za financiranje poslovanja – uz uvjet da su obveznici predaje godišnjih financijskih izvještaja.

Također, to su i poduzeća koja nemaju ni vremena ni resursa za birokratski komplicirano i vremensko zahtjevno bankarsko kreditiranje i ne žele biti dugoročno vezana ugovorima s bankama i ostalim financijskim institucijama, već žele jednostavna i brza financijska rješenja po mjeri.

Kakav je interes u Hrvatskoj za P2P platformu?

„Na strani mikro i SME poduzeća, koja traže financiranje obrtnih sredstva potražnja po proizvodima, koji se nude putem P2P platforme, puno je veća od naših očekivanja i trenutnih mogućnosti. Primjećuje se da SME poduzeća u Hrvatskoj osim banaka, nemaju puno mogućnosti na tržištu putem kojih bi mogla rješavati svoje probleme vezano uz likvidnost. Veći dio mikro i SME poduzeća nije „bankabilan“, što znači da im je pronalazak adekvatnog financiranja kod banke još teži. U vremenima kad svjedočimo povišenim stopama inflacije, poremećajima na tržištima energenata, kao i globalnim problemima u lancima opskrbe iznimno je važno, da mikro i SME poduzeća imaju pravovremeni i kvalitetni dostup do obrtnih sredstava, što im je putem naše P2P platforme i omogućeno.

Na strani poduzeća, koja imaju višak likvidnosti, primjećuje se da sve više njih prepoznaje prednosti ulaganja u ovu novu alternativnu klasu imovine, koja je do sada bila rezervirana isključivo za banke i „tradicionalne“ financijske institucije. S dolaskom naše P2P platforme na Hrvatsko tržište organizirano ulaganje u kratkoročne pozajmice i otkup potraživanja omogućilo se široj poslovnoj zajednici. Informacije radi, ulagači putem P2P platforme u 2022. godini ostvarili su prosječne prinose u visini 6,9%, što je u usporedbi sa sličnim razredima imovine, koji postoje na hrvatskom tržištu (obveznički, dionički, novčani fondovi) puno bolje.“, kaže Sašo Breitenberger, direktor platforme P2P Finance.

Kako do financiranja na P2P platformi?

SME poduzećima se putem P2P platforme nudi vrsta proizvoda sukladno njihovom bonitetu i kreditnoj sposobnosti. Jednostavno otvorite račun za svoje poduzeće na P2P platformi (registracija), prijavite se na korisničko sučelje putem www.p2pfinance.hr i unesete podatke o potraživanjima koja želite prodati ili podatke o visini zajma koji trebate. Zatim, samo nekoliko klikova dobijete ponudu financiranja koju možete prihvatiti ili odbiti. Nakon inicijalne registracije, dostave potrebne dokumentacije i potvrde ponude, P2P platforma će isti radni dan doznačiti novčana sredstva na vaš transakcijski račun u banci (ako je transfer potvrđen prije 14:30 sati).

Jednostavno otvorite račun za svoje poduzeće i unesete podatke o potraživanjima

Kako započeti s ulaganjem?

Trgovanje na P2P platformi započinjete besplatnom registracijom. Proces pomoću digitalnog certifikata odvija se u potpunosti online. Nakon registracije i potpisivanja ugovora uplaćujete željeni iznos na svoj račun za trgovanje kod P2P Finance.

P2P ulagači su pak javne korporacije, profesionalni investitori, privatna poduzeća različitih profila, institucionalni investitori poput osiguravajućih društava i fondovi.

Svaki ulagač na P2P platformi sam postavlja svoju investicijsku politiku, minimalni kreditni rejting financiranih tražbina, tražene diskonte/prinose, stope diverzifikacije portfelja, maksimalno dospijeće i vrstu proizvoda u koje želi plasirati.

Rizik ulaganja na P2P platformi manji je, jer svaka transakcija osigurana je raznim instrumentima osiguranja, svaka tražbina usitnjuje na manje dijelove, frakcije, i ulagač nikada nije vlasnik cijele tražbine već sukladno onome koliko je odredio maksimalnu dopuštenu izloženost svog portfelja do svakog pojedinog dužnika.

P2P Finance s ciljem zaštite ulagača provodi niz mjera upravljanja rizicima pa je tako u suradnji s Dun&Bradstreet, vodećim pružateljem poslovnih informacija u regiji, razvila napredni sustav upravljanja rizicima koji omogućuje automatiziranu procjenu i praćenje kreditnih rizika u realnom vremenu.

Sadržaj omogućuje P2P Finance

New Report

Close