Kako izgraditi investicijski portfelj

Autor: Promo , 20. svibanj 2022. u 12:07
Foto: Pixabay

Najvažniji aspekt izgradnje portfelja je uravnotežiti mogućnosti rasta s rizicima.

Izgradnja investicijskog portfelja može se činiti zastrašujućom onima koji tek počinju svoj investicijski put. Može biti izazovno odvojiti dovoljno sredstava svaki mjesec, a istovremeno planirati različite troškove kao što su najam, jednake mjesečne rate (EMI) za vozila i druge obveze. Međutim, što ranije počnete ulagati, to je više vremena za vaš portfelj da sazrije i raste.

Pametno ulaganje uzima u obzir vaše trenutne troškove, a istovremeno osigurava da možete planirati svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. Najvažniji aspekt izgradnje portfelja je uravnotežiti mogućnosti rasta s rizicima. Trik leži u razumijevanju vlastite sklonosti riziku dok gradite raznolik portfelj.

Evo nekoliko načina za izgradnju robusnog investicijskog portfelja.

Alokacija imovine

Prvo pravilo izgradnje portfelja je raspodijeliti svoje ulaganje između različite imovine, uključujući: dionice, obveznice, državne vrijednosne papire, nekretnine, robu i gotovinu. Razborita raspodjela imovine može biti ključna u izolaciji vašeg portfelja od pada na određenoj imovini ili tržištu. Tri su ključna aspekta koja morate uzeti u obzir za raspodjelu imovine – svoje financijske ciljeve, horizont ulaganja i toleranciju na rizik.

Financijski ciljevi

Prije nego što počnete graditi svoj portfelj, pregledajte svoje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne financijske ciljeve. Kratkoročni ciljevi bi trebali biti ostvareni za manje od tri godine, poput odmora ili renoviranja kuće. Srednjoročni ciljevi mogu se kretati od tri do deset godina i mogu uključivati ciljeve poput plaćanja školovanja djece na fakultetima. Dugoročni ciljevi, kao što je planiranje umirovljenja ili kupnja kuće, mogu potrajati više od 10 godina za postizanje. Stoga bi naša raspodjela sredstava trebala odražavati ove ciljeve.

Investicijski horizont

To se odnosi na vremensko razdoblje za koje očekujete da ćete zadržati ulaganje. Obzor ulaganja različite imovine u vašem portfelju trebao bi biti odlučen u skladu s vašim financijskim ciljevima. Vaš portfelj treba uključivati imovinu koja dospijeva na vrijeme za kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve.

Tolerancija rizika

Tolerancija rizika je razina rizika koju možete podnijeti, a ovisi o vašim prihodima, rashodima i spremnosti za preuzimanje rizika. Može se razlikovati od osobe do osobe, a također se može promijeniti tijekom vremena. Na primjer, vaša tolerancija na rizik može se povećati kako vaša plaća raste, a smanjiti s više uzdržavanih osoba i troškova. Na toleranciju rizika također može utjecati dob jer ljudi koji su bliže mirovini mogu biti manje spremni tolerirati visok rizik.

Diverzifikacija rizika

Diverzifikacija rizika jedan je od kamena temeljaca pametnog ulaganja. Temelji se na načelu da je različita imovina povezana s različitim razinama rizika i uključuje ulaganje u različitu imovinu kako bi se smanjio utjecaj rizika povezanih s bilo kojom klasom imovine. Ulaganja s niskim rizikom obično su povezana s niskim prinosima, dok ulaganja s visokim rizikom često stvaraju veći prinos.

Zapravo nije loša ideja odvojiti mali proračun za visokorizična ulaganja poput trgovanja binarnim opcijama. Na taj ćete način riskirati da povećate svoj portfelj. Ako izgubite nešto novca, nije smak svijeta jer će vaše gnijezdo i dalje biti tamo. Ali ako pobijedite, to će povećati vaš portfelj i dati vam samopouzdanje za veće rizike. Ovo je obično vrsta ulaganja koju preferiraju iskusni ulagači. Više informacija možete dobiti putem ove web stranice.

Ulaganjem u različite klase imovine možemo uspostaviti ravnotežu između našeg rizika i sigurnosti. Diverzifikacija se također mora proširiti unutar svake klase imovine. Ulaganje u različite industrije i tržišta izolira vaš portfelj od iznenadnog pada u tim područjima ograničavanjem štete. Diverzifikacija rizika nalaže da se rizici ulaganja u dionice visokog rasta radi optimalnog prinosa moraju uravnotežiti sredstvima s niskim rizikom i niskim povratom kao što su tržišni vrijednosni papiri ili obveznice.

New Report

Close