Hanfa odobrila osnivanje dva novčana investicijska fonda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. listopad 2023. u 14:17
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Odobrenja su u četvrtak izdana društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o..

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrilo je osnivanje i upravljanje dvama otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kao standardnim novčanim fondovima s promjenjivom neto vrijednošću imovine, priopćenoje u petak iz te regulatorne agencije.

Odobrenja su u četvrtak izdana društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. za Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i društvu Intercapitala Asset Management za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF, kao novi podfond u krovnom fondu InterCapital Krovni UCITS ETF.

Riječ je o novosti na tržištu hrvatskih UCITS fondova, ističu iz Hanfe te pojašnjavaju da je još 21. srpnja 2018. započela primjena tzv. Uredbe o novčanim fondovima, koja je uvela jedinstvena pravila u odnosu na novčane investicijske fondove te važne promjene u njihovu poslovanju, licenciranju i nadzoru.

U međuvremenu je tek jedan UCITS fond poslovao kao novčani fond u skladu sa spomenutom Uredbom te je 22. siječnja 2021. godine prestao s radom. Stoga će, navode iz Hanfe, po uspješnom okončanju početnih ponuda, ti UCITS fondovi Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i InterCapital Euro Money Market UCITS ETF biti jedini novčani fondovi na tržištu hrvatskih investicijskih fondova.

Hanfa odobrila preuzimanje Brodomerkura

Također, širokobriješkom Mepasu Upravno vijeće Hanfe odobrilo je preuzimanje splitske trgovačke tvrtke Brodomerkur.

Temeljni kapital Brodoberkura iznosi 25 milijuna eura, a podijeljen je na 99.331 dionicu. Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je za Mepas 11. kolovoza, stjecanjem 3.727 dionica Brodomerkura, što predstavlja 3,75 posto dionica s pravom glasa.

Mepas u tome zajednički djeluje sa članovima obitelji, koji su temeljem rješenja o naslijeđivanju stekli 100-posto udjela u Mepasu te posredno i 92,42 posto udjela u temeljnom kapitalu Brodomerkura.

U razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Brodomerkura, Mepas i osobe s kojima djeluje zajednički stjecali su dionice splitske tvrtke
po cijeni od 85 eura po dionici, a to je i cijena koju se obvezuju platiti prilikom preuzimanja, navodi Hanfa.

Ujedno, Upravo vijeće Hanfe donijelo je rješenje kojim je utvrdilo da je nastala obvaza za Antu Perkovića i Marijana Ruždjaka za objavom ponude za preuzimanje Badela 1862.

Komentirajte prvi

New Report

Close