Građanima stižu obavijesti: Dolazi velika promjena za sve koji imaju minuse na tekućem

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2023. u 11:46
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja.

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja.

Do kraja mjeseca građanima će banke poslati ponude zamjenu prešutnog prekoračenja u dopušteno prekoračenje po tekućim računima. Nakon toga svi oni koji imaju prešutno prekoračenje moći će tu promjenu dogovoriti u idućih godinu dana, a ako to ne učine, ukinut će im se prešutni minus s krajem lipnja 2024. godine.

Mjesec dana prije ukidanja minusa banke će klijentima ponuditi vraćanje ukinutog minusa kroz kredit na rate, pišu 24 sata.

Lani je 13 banaka potpisalo s Vladom i HNB-om Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu jer mnogi građani nisu bili svjesni da skupo plaćaju prešutna prekoračenja. Radi se o prekoračenjima pri kojima banka potrošaču daje na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa ili dogovoreno prekoračenje. Banke su mogle same odrešivati cijenu korištenja prešutnog minusa na tekućem računu, a te cijene bile su visoke.

U rujnu 2021. banke su bile odobrile prekoračenje po tekućem računu banke za gotovo 1,83 milijuna računa, od njih ukupno nešto više od 2,59 milijuna. Prema tadašnjim podacima HNB-a, od toga je 94 152 dopuštenih, a 1.733.840 prešutnih prekoračenja po računu. HNB je bio proveo i istraživanje koje je pokazalo da 70 posto građana ima otvorene tekuće račune od čega ih više od 95 posto ima prešutna prekoračenja koja su u prosjeku 30 posto skuplja od dopuštenih prekoračenja. Prema nalazima HNB-a ta prešutna prekoračenja iznosila su i do 300 posto prosječnih mjesečnih primanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close