Europske dionice izgubile 5 posto

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2022. u 22:00
Foto: Reuters

U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, no to nije bitnije ublažilo gubitak u trećem tromjesečju, što je već njihov treći kvartalni pad zaredom. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 15.30 sati u plusu 0,8 posto, nakon što je dan ranije potonuo više od 1,5 posto.

Frankfurtski DAX porastao 0,6 posto, na 12.054 bodova, a pariški CAC 0,55 posto, na 5710 bodova. Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u sektorima koji su posljednjih dana bili pod snažnim pritiskom, naftnom, rudarskom i bankarskom. Unatoč rastu u petak, STOXX 600 indeks u trećem je tromjesečju ostvario gunitak od oko 5 posto.

Taj je indeks pod pritiskom od početka invazije Rusije na Ukrajinu, što je izazvalo snažan rast cijena nafte i plina te tako potaknulo inflaciju. U eurozoni se inflacija posljednjih mjeseci kreće na najvišim razinama od kada taj blok postoji, pa je nedavno Europska središnja banka povećala ključne kamatne stope drugu sjednicu zaredom, i to za 0,75 postotnih bodova. Sve se više špekulira da će ECB i na idućoj sjednici povećati kamate za agresivnih 0,75 bodova, s obzirom da inflacijski pritisci ne popuštaju, što su pokazali jučer objavljeni podaci o inflaciji u Njemačkoj od 10,9 posto. Osim u ECB, sve su oči uprte i u američku središnju banku Fed.

“U ovim okolnostima, dobra vijest s tržišta rada je loša vijest jer pokazuje da Fed mora proći još dug put. Ulagači se plaše da će nas Fed gurnuti u vrlo duboku recesiju, što će izazvati recesiju zarada. Stoga ulagači prodaju dionice”, objašnjava Phil Blancato, direktor u tvrtki Ladenburg Thalmann Asset Management.

Komentirajte prvi

New Report

Close