Strana konzulatantska kuća otkrivat će ‘uska grla’ sustava javne nabave

Autor: Marija Brnić , 26. svibanj 2022. u 08:01
Foto: pd

Češljanje će obuhvatiti 154 djelatnika koliko ih je u trenutku raspisivanja natječaja obavljalo ove poslove u tri institucije.

Još za mandata Tomislava Ćorića Ministarstvo gospodarstva krenulo je u potragu za stručnjacima koji će “pročešljati” odjele za javne nabave i utvrditi kakvo je radno opterećenje zaposlenika koji se bave tim poslovima u Ministarstvu, te Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje projekata EU. Unapređenjem tog sustava spremno je bilo pozabaviti se dvoje kandidata, koji su predali ponude na natječaj još u veljači, a ugovor je konačno zaključen s konzultantskom kućom Ernst&Young, čija je ponuda bila značajno povoljnija od one PricewaterhouseCoopersa.

Procijenjena vrijednost posla bila je 875 tisuća kuna, PwC je uslugu bio spreman obaviti za 743 tisuće, a Ernst&Young za 373 tisuće kuna. Prema natječajnim uvjetima, odabrani partner ovaj posao obavit će u roku od pola godine, pa će do kraja 2022. biti jasnije kakvo je stanje u sustavu kakve su promjene potrebne i što je nužno poboljšati u sistematizaciji i kompetencijama za pojedina radna mjesta. Češljanje će obuhvatiti 154 djelatnika koliko ih je u trenutku raspisivanja natječaja obavljalo ove poslove u tri institucije.

U Uredima SAFU-a kontrolu postupaka i utvrđivanje nepravilnosti obavlja ukupno 101 zaposlenik, s tim da je po sistematizaciji predviđeno ukupno 173 radna mjesta. U DKOM-u je od sistematiziranih 48 radnih mjesta popunjeno 34, a u Ministarstvu gospodarstva od 33 tek 19. Do kraja godine će, dakle, novi ministar imati jasniju sliku gdje su uska grla i kako omogućiti poboljšanje sustava, kako bi se postupci mogli provesti u zakonskim rokovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close