EBRD očekuje rekordni gubitak, i Hrvatska je njihov dioničar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2023. u 12:54
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Banka je nedavno izvijestila o rekordnim ulaganjima u 2022., od oko 13,1 milijardu eura, i očekuje da će nastaviti s ulaganjima koja ciljaju na hranu i energetsku sigurnost

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje rekordan gubitak u 2022. godini, u prvom redu zbog gubitka na vlasničkim udjelima u Rusiji i Bjelorusiji, izjavila je bančina predsjednica Odile Renaud-Basso.

„Očekujemo rekordan gubitak, nakon rekordne dobiti godinu ranije”, kazala je šefica EBRD-a u srijedu na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu.

EBRD je 2021. godinu zaključio s dobiti od 2,5 milijardi eura.

Banka je prije rata u Ukrajini imala vlasničke udjele u Rusiji i Bjelorusiji u vrijednosti od oko milijardu dolara, koji su sada „u potpunosti pokriveni rezervacijama”, istaknula je Renaud-Basso.

Usporedbe radi, tržišni uvjeti i nenaplativi krediti tek su u ograničenoj mjeri utjecali na EBRD-ovu imovinu, dodala je.

Banka je nedavno izvijestila o rekordnim ulaganjima u 2022., od oko 13,1 milijardu eura, i očekuje da će nastaviti s ulaganjima koja ciljaju na hranu i energetsku sigurnost, navela je.

U ovoj godini EBRD želi povećati ulaganja na Bliskom istoku i u Africi, posebno u Egiptu. Ulaganja u Tunisu mogla bi dosegnuti rekordnu razinu.

Renaud-Basso potvrdila je da će se do kraja godine iznos namijenjen Ukrajini popeti na tri milijarde eura, dodavši da bi novac trebao biti upotrijebljen u prvom redu za infrastrukturu. Brojka uključuje prošlogodišnjih 1,7 milijardi eura i očekivane 1,3 milijarde u 2023.

Ulaganja u podsaharskoj Africi i Iraku, odgođena zbog rata u Ukrajini, trebala bi se vratiti na dnevni red u ovoj godini, dodala je.

I Hrvatska je dioničar EBRD-a, s upisanim kapitalom u banci od 109,49 milijuna eura, prema podacima ministarstva financija. Uplaćeni kapital iznosi 22,82 milijuna, a kapital na poziv, 86,6 milijuna eura i Hrvatskoj jamči 0,37 posto “glasačke snage”, navodi ministarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close