Bogate pojedince u utajama poreza ‘hvatat’ će umjetna inteligencija

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2023. u 14:53
Foto: Pixabay

Novi “AI poreznik” pomaže IRS-u.

Porezna uprava Sjedinjenih Američkih Država (Internal Revenue Service, IRS) dobila je prošle godine, u sklopu zakonskog paketa pomoći za suzbijanje inflacije, dodatnih 80 milijardi dolara kako bi se mogla bolje boriti s poreznom evazijom. Glavne će mete novih napora poreznika biti ultrabogati pojedinci, velike kompanije i organizacije, kao i investicijski fondovi ili odvjetnička društva – dakle, oni koji plaćaju mnogo poreza, ali isto tako imaju i brojne metode za izbjegavanje plaćanja, piše Bug.

Financijski tijekovi, strukture, mehanizmi i općenito poslovanje takvih je velikih subjekata iznimno kompleksno i često namjerno zamršeno, kao IRS ne bi mogao proniknuti u sve pojedinosti. No, u sklopu novih ulaganja, ne samo da je zaposleno mnoštvo novih stručnjaka, nego je uloženo i u razvoj tehnologije. Sada dio posla preuzima novi sustav umjetne inteligencije, sposoban analizirati kompleksne slučajeve brže nego što to čine ljudi.

Novi “AI poreznik” pomaže IRS-u u onome u čemu je umjetna inteligencija vrlo učinkovita – pronalaženju uzoraka i trendova te otkrivanju nepravilnosti u njima. Time poreznici dobivaju daleko bolji uvid u načine manipuliranja financijama, skrivanja prihoda i posljedično utaje poreza. Sustav će omogućiti dubinsku reviziju velikih entiteta, kakva se do sada nije mogla provoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close