Zemlja bez izlaza na more proglašena je najboljom u Europi za kupanje

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2022. u 09:54
FOTO: Pixabay

Ovoga tjedna Europska agencija za okoliš (EEA) objavila je novi izvještaj o kvaliteti europskih voda pogodnih za kupanje. Navodi se da je gotovo 85 posto kupališta u Europi rangirano kao “odlično”, prenosi CNN.

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje u zemljama članicama Europske unije, Albaniji i Švicarskoj. Zemlje ne moraju imati izlaz na more kako bi dospjele na ovu listu, budući da se u obzir uzimaju i jezera te druga kupališta. Velika Britanija, koja je napustila EU, prvi put je izostala iz izvještaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prekrasnim jezerima, uključujući alpske vode jezera Achen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Weissen jezera, nalazi se na vrhu ljestvice. Čak 97.7 posto njenih voda proglašeno je odličnim.

Odmah nakon njega, u top pet nalaze se Malta, Grčka, Hrvatska i Cipar. Portugal je na 10. mjestu s 88.5 posto, a slijede ga Italija i Španjolska. Destinacija privlačna turistima, Francuska, zaostaje na ljestvici sa 75.7 posto. Poljska je najniže rangirana, sa samo 44.5 posto, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close