Građani prijete blokadom prometa: U susjedstvu obavezna covid potvrda za autobuse, vlakove i trajekte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2021. u 14:58
Foto: Reuters

Žele potaknuti ljude na cijepljenje.

Italija je u srijedu proširila upotrebu covid potvrde, pa je ona postala obvezna za putovanje brzim vlakovima, zrakoplovima, trajektima i međuregionalnim autobusima.

Tzv. zelena potvrda je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koja dokazuje je li osoba primila barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19, je li negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Premijer Mario Draghi uveo ju je ranije tijekom ljeta kako bi pokušao potaknuti ljude na cijepljenje. U početku je bila potrebna za ulaz u brojna kulturna i rekreacijska mjesta, ali se njezin opseg postupno širio.

Ta je mjera izazvala prosvjede nekih Talijana koji kažu je to gušenje sloboda i prijete da će blokirati željeznički promet na prosvjedima najavljenima za kasnije u srijedu.

Međutim, budući da je 70,1 posto svih Talijana starijih od 12 godina potpuno cijepljeno, čini se da velika većina ljudi podržava cijepljenje i zelene propusnice.

Vlada je već rekla da će propusnica biti potrebna nastavnicima kada se škole ponovno otvore ovog mjeseca nakon ljetnih praznika. Prošli tjedan, dužnosnici su rekli da razmišljaju o proširenju mjere na sve koji rade u javnim uredima ili supermarketima.

U Italiji je od pandemije prošle godine od koronavirusa umrlo 129.221 osoba, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Europi nakon Britanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close