Zbog rastućeg broja pacijenata od korone, bolnice odgađaju kemoterapije i transplantacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2021. u 11:40
Foto: Reuters

Reagirajući na rekordno visoke stope zaraze, vodeći vladin tim za upravljanje pandemijom sazvao je u srijedu navečer hitni sastanak te se očekuje da će se u petak objaviti nove mjere o zatvaranju.

Neke nizozemske bolnice zaustavile su liječenje kemoterapijom i transpantacije organa kako bi oslobodile krevete intenzivne njege za rastući broj pacijenata oboljelih od covida-19, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Udruženje nizozemskih bolnica za vitalnu njegu reklo je da je tražilo od ministra zdravstva Huga de Jongea da razvije nacionalni plan za covid-19 prema kojemu bi se regularna njega koja zahtijeva noćenje otkazala.

Broj pacijenata zaraženih koronavirusom u bolnicama narastao je na rekordne razine koje nisu viđene od početka svibnja, a stručnjaci su upozorili da će bolnice doseći svoje pune kapacitete u nešto više od tjedan dana ako se virus ne obuzda. Ovaj tjedan je nekoliko pacijenata oboljeih od covida prevezeno u njemačke bolnice.

Reagirajući na rekordno visoke stope zaraze, vodeći vladin tim za upravljanje pandemijom sazvao je u srijedu navečer hitni sastanak te se očekuje da će se u petak objaviti nove mjere o zatvaranju.

Iako je oko 85 posto odrasle nizozemske populacije u cijelosti cijepljeno protiv covida-19, novi slučajevi dosegli su rekordnu razinu od 23.709 u 24 sata od srijede te su u porastu gotovo 40 posto na tjednoj razini.

“U nekoliko regija bolnice smanjuju opseg njege”, rekao je glasnogovornik bolničkog udruženja. “Govorimo o njezi koja zahtijeva krevet. To znači da se otkazuje puno termina.”

Prema novoj fazi plana kriznog odgovora, bolnice bi također mogle tražiti pomoć vojnog osoblja i studenata u njezi pacijenata.

Nizozemska je zabilježila više od 2.5 milijuna slučajeva i više od 19.000 smrti otkad je pandemija počela.

Nakon ukidanja većine mjera socijalne distance krajem rujna, nizozemska vlada je ovaj mjesec ponovno uvela nošenje maski te djelomično zatvaranje, uz kafiće i restorane koji se zatvaraju u 20 sati.

Vladin plan da zabrani pristup javnim mjestima većini necijepljenih prouzročio je tri noći nasilnih prosvjeda od prošlog petka te je diljem zemlje uhićeno više od 170 osoba.

Komentirajte prvi

New Report

Close