Zastupnici u EU Parlamentu traže: Covid testovi za sve trebaju biti besplatni, kao i cjepiva

Autor: Marija Crnjak , 28. travanj 2021. u 14:16
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Kod uvođenja certifikata za putovanja, zastupnike brine da će oni dodatno ograničiti putovanja na one koji su cijepljeni, ili one koji imaju novca.

Kako bi se otvorile granice za putovanja i svi građani EU dobili jednaka prava i slobodu kretanja unutar Unije, testovi na Covid moraju postati besplatni za korisnike, te se treba pronaći način da se to financira na razini zemalja članica i same Unije. Poručili su to članovi Europskog parlamenta na današnjoj raspravi o uvođenju Zelenog digitalnog certifikata, takozvane covid putovnice. Kako je poznato, Europska komisija sredinom ožujka predložila je uvođenje digitalne potvrde kojom bi se olakšalo sigurno slobodno kretanje ljudi unutar EU tijekom pandemije. Covid-putovnica trebala bi služiti kao dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da je dobila negativan rezultat testa ili da je preboljela tu bolest. Zakonodavni prijedlog Komisija je poslala na razmatranje Vijeću i Parlamentu, i nakon trijaloga koji će se odvijati u svibnju, EU bi u lipnju trebala plasirati certifikat. No, kako je pokazala današnja rasprava u Parlamentu, još je puno pitanja na koja će se relativno brzo morati dati odgovor, a cijena testova u narednim će danima očito biti top tema.

“To je prodcedura koja se mora poštivati, i u kojoj moramo dogovoriti sve detalje kako bi omogućili brže i jednostavnije putovanje unutar Unije. Iako je turizam važan, tu se radi o svim vrstama putovanja, radi posla, školovanja, obitelji, i putovanja su trenutno jako komplicirana. No, nadamo se da će trijalog dovesti do toga da u lipnju dobijemo rješenje”, kazao je za Poslovni.hr hrvatski europarlamentarac Valter Flego, zamjenik predsjednika Odbora za promet i turizam.

Kod uvođenja certifikata za putovanja, zastupnike brine da će oni dodatno ograničiti putovanja na one koji su cijepljeni ili one koji imaju novca, budući da je unutar Unije i u zemljama članicama nejednak pristup testiranju, koje je i dalje skupo. Zastupnici upozoravaju da u nekim zemljama test na Covid, a putnici ga u svrhu potvrde za putovanje sami financiraju, košta i do 300 eura. U Rumunjskoj primjerice cijena testa odgovara polovici prosječne mirovine. Neki se ne žele ili ne smiju cijepiti zbog različitih razloga, i morat će plaćati test za svako putovanja, u oba smjera.

“Testovi moraju biti besplatni, kako bi svi imali jednak pristup ostvarivanju prava iz covid putovnice. Bez toga, ograničavate ljudima slobodu kretanja, ali im poručujete da mogu otkupiti svoju slobodu za cijenu testa. Mladi bi htjeli vidjeti svoje roditelje, ali moraju to platiti, jer nisu cijepljeni”, upozorio je jedan od zastupnika.

Zastupnike brine i to kako nema jamstava da zemlje članice neće raditi diskriminaciju vlastitog stanovništva, brine ih zaštita podataka i moguće zlouporabe. Sve su to i dalje otvorena pitanja.

“Još ranije sam rekao da testovi trebaju biti besplatni, isto kao i cjepiva, to se može lako riješiti ako postoji politička volja, a mislim da se na tu ideju pozitivno gleda. Druga ključna stvar koja će biti važna za Hrvatsku jest da se promijeni prikaz procjene epidemiološkog rizika turističkih odredišta na karti ECDC-a i učini ga preciznijim, kako bi se mogla vidjeti razlika u epidemiološkoj slici između pojednijih dijelova Jadrana ili Hrvatske”, zaključuje Flego.

Komentirajte prvi

New Report

Close