Zaposlio ženu u Njemačkoj ‘na crno’. Prijeti mu ogromna novčana kazna

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2023. u 10:52
foto: pixabay

Protiv žene su carinici pokrenuli kriminalistički postupak zbog sumnje na nezakonit boravak u Njemačkoj, te su je privremeno uhitili.

U Gelsenkirchenu su djelatnici Carinskog ureda iz Dortmunda kontrolirali restoran u kojemu su pronašli žensku osobu iz BiH koja je u njemu radila “na crno”.

“Dana 21. studenog 2023. službenici financijske kontrole rada na crno u glavnom Carinskom uredu u Dortmundu provjerili su restoran u Gelsenkirchenu.

U restoranu je, između ostalih, zatečena i jedna bh. državljanka. Prvo je pokušala izbjeći kontrolu bijegom, ali su je policajci brzo uhvatili u podrumu zgrade”, navedeno je u priopćenju Carinskog ureda, a prenosi Fenix-magazin.

Nije imala boravišnu dozvolu

Kako bi mogli raditi, bosanskohercegovački državljani trebaju imati boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad na području njemačke.

Žena, u dobi od 23 godine, identificirala se s bh. putovnicom i osobnom iskaznicom. Nije imala odgovarajuću boravišnu dozvolu.

“Kada su carinici ušli u restoran, vlasnik restorana je utrčao u kuhinju i upozorio svoje zaposlenike glasno vičući ‘carinska kontrola’”, rekla je glasnogovornica glavnog Carinskog ureda u Dortmundu.

“Mlada žena je zatim otrčala kroz stražnji ulaz kuhinje u stubište i pokušala se sakriti u podrum, gdje su je policajci uspjeli brzo uhvatiti”, rekla je glasnogovornica.

Protiv žene su carinici pokrenuli kriminalistički postupak zbog sumnje na nezakonit boravak u Njemačkoj, te su je privremeno uhitili. Imigracijske vlasti sada će odlučiti kakva je njezina sudbina.

Protiv poslodavca se vodi postupak za pomaganje u nezakonitom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika bez važeće radne dozvole. Prijeti mu zatvorska kazna do deset godina. Osim toga, moguća je i kazna do 500.000 eura.

Upozorenje iz Carinskog ureda

Stranci koji ne dolaze iz EU-a, EGP-a ili Švicarske općenito trebaju boravišnu dozvolu za ulazak, boravak i rad u Njemačkoj.

Bez toga je zapošljavanje u Njemačkoj nezakonito.

“Osim toga, oni koji rade “na crno, nemaju ni zdravstveno osiguranje ni osiguranje od nezgode, niti pravo na mirovinu ili naknadu za nezaposlene”, upozoravaju iz Carinskog ureda u Dortmundu.

Komentirajte prvi

New Report

Close