Temeljita pljačka: Direktori prije propasti kompanije odnijeli gotovo 900 milijuna eura

Autor: Tomislav Pili , 10. kolovoz 2020. u 12:10
foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Njemački istražitelji pronašli su dokaze o milijunskim kreditima koje je tvrtka u središtu golemog računovodstvenog skandala isplaćivala partnerima u Dubaiju, Singapuru i Filipinima.

Njemački istražitelji smatraju da je tvrtka za internetska plaćanja Wirecard koja je nedavno spektakularno propala prije toga temeljito opljačkana, i to za gotovo 900 milijuna eura. Za to je odgovorno vodstvo kompanije koje je tvrtkama u Dubaiju, Singapuru i Filipinama – a iza kojih su nerijetko oni stajali – odobravalo milijunske kredite, piše Financial Times pozivajući se na izvore bliske istrazi i dokumente u koje je imao uvid. Radi se o kreditima za koje je kompanija ranije tvrdila da su bili namijenjeni plaćanju unaprijed trgovcima čije su kartične transakcije procesirane putem Wirecardovih partnera u Aziji.

Ubrzan odljev novca

Ti su krediti sada u fokusu istrage protiv izvršnog direktora Markusa Brauna i ostalih bivših menadžera kompanije. Podsjetimo, Wirecard sa sjedištem u Münchenu proglasio je stečaj u lipnju zbog duga od 3,5 milijardi eura, a propast tog donedavnog tehnološkog ponosa Njemačke pretvorila se u najveći računovodstveni skandal u toj državi od kraja 2. svjetskog rata. Braun i trojica njegovih bivših suradnika uhićeni su prošlog mjeseca i u pritvoru su. Braun niječe bilo kakvu odgovornost. Međutim, istražitelji su došli do podataka koji pokazuju da je nekoliko mjeseci prije propasti kompanije ubrzan odljev novca. Naime, samo u prva tri mjeseca ove godine Wirecard je posudio drugim kompanijama 155 milijuna eura.

Većina tog iznosa otišla je singapurskoj kompaniji Ocap koju je vodio bivši Wirecardov zaposlenik Carlos-Dieter Häuser. Štoviše, u to je vrijeme njegova supruga Brigitte Häuser-Axtner bila na višoj menadžerskoj poziciji, kao direktorica Wirecard Asia Holdinga, podružnice koja je kreditirala upravo Ocap. Tijekom prvog tromjesečja, Ocap je primio gotovo 100 milijuna eura čime je svoju ukupnu zaduženost prema Wirecardu povećao na 230 milijuna eura, pokazuju dokumenti u koje je FT imao uvid. Na svojoj internetskoj stranici Ocap se predstavlja kao „tehnološki pružatelj financijskih rješenja za poduzeća“. No, prema izvješću revizorske tvrtke KPMG, Ocap je do 2018. tvrdio da se bavi „veleprodajom sirove nafte i drugih proizvoda od nafte“. Ruprecht Services, još jedna singapurska tvrtka za procesiranje platnih transakcija, u prva je tri mjeseca dobila 40 milijuna eura kroz Wirecardove kredite čime je dug prema njemačkoj tvrtki povećala na 53 milijuna eura. Inače, Ruprecht Services prestao je s radom prošlog tjedna.

Dodatno kreditiranje dvije singapurske kompanije podiglo je Wirecardovu izloženost partnerima u Aziji na 870 milijuna eura do ožujka ove godine. Zanimljivo je da je Wirecard te kredite plasirao i u vrijeme izvanredne revizije KPMG-a pokrenute nakon napisa u FT-u da se u njemačkoj kompaniji događa računovodstvena prijevara. Krediti su također odlazili tvrtki Al Alam iz Dubaija, PayEasy iz Manile te Senjo iz Singapura. Radi se o tri kompanije za koje je Wirecard ranije tvrdio da za njega procesiraju platne transakcije u jurisdikcijama gdje on nema vlastitu dozvolu za rad. Poslovanje s partnerskim tvrtkama vodio je bivši Wirecardov glavni operativni direktor Jan Marsalek, 40-godišnji Austrijanac za kojeg vlasti ne znaju gdje se trenutno nalazi.

Neki mrtvi, neki na policiji

Christopher Bauer, bivši zaposlenik koji je vodio PayEasy pronađen je mrtav krajem srpnja na Filipinima. Oliver Bellenhaus, bivši šef Wirecardove podružnice u Dubaiju koja je surađivala s Al Alamom dobrovoljno se predao policiji u Münchenu i vjerojatno će biti svjedok optužbe na skorašnjem suđenju. Tko je stvarni krajnji vlasnik singapurskog Ocapa za sada je nepoznato. U izvješću KPMG-a se navodi da je 100-postotni vlasnik kompanija Delphinium Capital sa sjedištem na otoku Manu. Tijekom izvanredne revizije Marsalek i Häuser izjavili su KPMG-u da je švicarska osiguravajuća kompanija Swiss Life jedini vlasnik Delphiniuma. Iz Swiss Lifea pak tvrde da su oni imali samo udjel u Delphiniumu u sklopu jednog proizvoda životnog osiguranja.

Tko posjeduje ostatak udjela Švicarci ne otkrivaju, kazavši tek da se radi o vlasniku koji nema vidljive veze s Wirecardom ni s bilo kojom drugom povezanom kompanijom. FT navodi kako stečajni upravitelj Wirecarda, odvjetnik Markusa Brauna i tužiteljstvo u Münchenu koje vodi Anne Leiding nisu željeli komentirati navode.

Komentirajte prvi

New Report

Close