Veliki dio Hrvatima omiljenog njemačkog grada zatvara se za dizelaše

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2022. u 09:39
FOTO: Unsplash

U najvećem gradu Bavarske vlasti su postigle konsenzus i u pripremi su velike promjene. München želi postrožiti zabranu vožnje za dizelska vozila.

Najavile su to gradonačelnica Katrin Habenschaden (Zeleni) i službenica za okoliš Christine Kugler na predstavljanju novog plana čistog zraka. Od 1. veljače 2023. dizelskim vozilima s Euro 4 emisijskim razredom više neće biti dopušten ulazak u zonu niske emisije unutar Mittlerer Ringa.

Ako se situacija brzo ne popravi, zabrana će se od 1. listopada 2023. odnositi i na dizelska vozila Euro 5 razreda. Srednji prsten također bi trebao biti dio ekološke zone u budućnosti, to je ranije bilo isključeno. Trebale bi postojati iznimke za stanovnike i dostavni promet.

To bi značilo da od 1. listopada 2023. 140.000  vozila s emisijskom klasom 5 i lošijom više ne bi smjelo voziti Ringom i područjima unutar njega. Oko 30.000 pogođenih stanovnika gradske jezgre i obrtnika s dozvolom za parkiranje ili dostavom pošteđeno je ove mjere.

Zabrana dizelaša također će utjecati na brojne putnike i posjetitelje iz prigradskog pojasa, koji čine veliki udio gradskog prometa, a govori se o gotovo pola milijuna vozila.  Očekuje se da će gradsko vijeće u kojem većinu imaju Zeleni i SPD odobriti zabranu u listopadu 2022, piše HAK Revija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Budale nastavljuaju sa divljanjem

New Report

Close