Uvjerljiva pobjeda Roberte Metsole, nove predsjednice Europskog parlamenta

Autor: Lucija Špiljak , 18. siječanj 2022. u 13:00
Roberta Metsola / FOTO: Europski parlament

Dobila je 458 od ukupno 690 glasova.

Europarlamentarci su u utorak izabrali Maltežanku Robertu Metsolu za predsjednicu Europskog parlamenta do 2024. godine, kada slijedi izbor novog saziva.

Metsola je pobijedila tri protukandidatkinje u prvom krugu s apsolutnom većinom – 458 od ukupno 690 glasova zastupnika. Preostale kandidatkinje bile su Alice Bah Kuhnke i Sira Rego, dok je Kosma Zlotowski uoči početka povukla kandidaturu.

Najmlađa predsjednica u povijesti EP-a

Roberta Metsola rođena je na Malti 1979. godine, europarlamentarka je od 2013. godine i najmlađa je predsjednica u povijesti Parlamenta. Postala je potpredsjednica u studenom 2020. godine, a nakon što je 11. siječnja preminuo predsjednik David Maria Sassoli, privremeno je preuzela predsjedanje Parlamentom. Treća je žena na predsjedničkoj dužnosti Europskog parlamenta, nakon Simone Veil (1979.-1982.) i Nicole Fontaine (1999.-2002.).

“Prva stvar koju bih željela učiniti kao predsjednica jest misliti o nasljeđu Davida Sassolija: on je bio borac; borio se za Europu i za nas, za ovaj Parlament. Poštovat ću sjećanje na Davida Sassolija tako što ću se uvijek zalagati za Europu, za naše zajedničke vrijednosti demokracije, dostojanstva, pravde, solidarnosti, jednakosti, vladavine prava i temeljnih prava.

Želim da se ljudima vrati osjećaj vjere i entuzijazma za naš projekt. Dragi Europljani, u sljedećim će godinama ljudi diljem Europe tražiti od naše institucije vodstvo i smjer, dok će drugi nastaviti testirati granice naših demokratskih vrijednosti i europskih načela. Moramo se suprotstaviti anti-EU narativu koji se tako lako i brzo širi. Dezinformacije i pogrešne informacije, dodatno pojačane tijekom pandemije, potpiruju olaki cinizam i jeftina rješenja nacionalizma, autoritarnosti, protekcionizma, izolacionizma.

Europa je nešto potpuno suprotno od toga. Radi se o tome da se svi mi zauzmemo jedni za druge, zbližavajući naše narode. Riječ je o tome da svi mi branimo načela utemeljiteljica i utemeljitelja Europe koja su nas od pepela rata i holokausta dovela do mira, nade i prosperiteta. Prije dvadeset i dvije godine izabrana je Nicole Fontaine. Bilo je to 20 godina nakon Simone Veil. Neće proći još dva desetljeća dok sljedeća žena ne bude stajala ovdje”, poručila je Metsola u obraćanju nakon izbora.

Komentirajte prvi

New Report

Close