Uveli stroža pravila za ulazak u zemlju, tiču se i oko 4000 radnika iz Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2021. u 13:59
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prije puta obvezna je za većinu osoba elektronička registracija na njemačkom ili engleskom jeziku.

Od srijede 10. veljače na snazi su stroža pravila za ulazak u Austriju. Novom odredbom pooštren je i ulazak u zemlju za dnevne migrante, tj. prekogranične radnike koji se sad moraju redovno testirati i jednom tjedno online registrirati. Nove mjere su na snazi do 31. ožujka.

Procjena je da oko 4000 hrvatskih radnika na dnevnoj bazi putuje u nama najbližu austrijsku saveznu državu Štajersku. Uglavnom je riječ o kvalificiranim radnicima u trgovini i obrtu ili sezonskim radnicima zaposlenim u deficitarnim zanimanjima.

Iz Trgovinskog odjela veleposlanstva Austrije u Hrvatskoj za tportal su naveli sve važne informacije vezane za ulazak u Austriju.

Obvezna elektronička registracija

Prije puta obvezna je za većinu osoba elektronička registracija na njemačkom ili engleskom jeziku.

“Naš ured je pripremio radni prijevod kao pomoć pri ispunjavanju formulara na njemačkom jeziku za registraciju ulaska. Isti se nalazi ovdje i služi isključivo kao pomoć pri ispunjavanju zbog jezične barijere i ne može se nigdje predati. Samo u iznimnim slučajevima mogu se i dalje umjesto elektroničke registracije koristiti formulari E (njemački jezik) i F (engleski jezik)”, napominju iz austrijskog veleposlanstva.

U nekim slučajevima nije nužna ni elektronička registracija niti formulari.

“U ovo se ubrajaju primjerice ulasci radi održavanja robnog prometa i putničkog prijevoza, ulasci iz nepredvidivih i neodgodivih i posebnih obiteljskih razloga (smrtni slučajevi, sprovodi, njega osoba u hitnim slučajevima itd.), proputovanje kroz Austriju bez zaustavljanja, putnici u vozilima hitnih službi itd.”, navodi veleposlanstvo.

Svi ostali, također i dnevni migranti (dakle osobe u okviru redovitog prekograničnog prometa u poslovne svrhe, radi studijskih i školskih programa – tzv. Pendler), zatim poslovni ljudi i njegovateljice i njegovatelji moraju se registrirati ili ispuniti gore navedene formulare.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close