Udio ruske energije simboličan, krčki LNG osiguran sa 7 strana

Autor: Marija Brnić , 18. listopad 2023. u 07:01
Foto: Peter Kneffel/DPA

Promjena strukture uvoza otkrila kako je EU riješila energetski problem.

U trenutku kada je prije godinu i pol dana Rusija pokrenula agresivni rat protiv Ukrajine, a EU brzo odgovorila kako će se zbog toga odreći ruskog plina i nafte, ta odluka tada i nije izgledala kao najpametnija. Naravno, bila je politička, a mnogi su se zabrinuli jer su očekivali katastrofalne posljedice za EU koja je u proteklim desetljećima postala ovisna o ruskim energentima. Rusija je bila najveći dostavljač ugljikovodika za EU, a u nekim državama ta je ovisnost bila gotovo 100-postotna. U želji da suzbije takav EU plan, Rusija je počela emitirati čak i ironične videospotove, koji su prikazivali EU zimi okovanu ledom i bez energije. No, EU je iznenadila i samu sebe…

Premda je bilo dramatično, zima je prošla uglavnom bez restrikcija, a Rusija je bila primorana sve manje izvoziti u EU. Podaci Eurostata dokazuju kompletnu promjenu strukture uvoza energenata u posljednjih godinu dana, koja potvrđuje da je EU gotovo u potpunosti prestala uvoziti naftu i ugljen iz Rusije, dok kod plina uvoz još uvijek postoji, ali se stalno smanjuje.

I ugljen prihvatljiv?

Usporedba drugog kvartala 2023. s drugim kvartalom 2022. najbolje govori što se događa. Kod nafte je bilo znatno manje dramatike, jer u tom tromjesečju 2022. uvoz ruske nafte činio je 16% ukupnog uvoza, a pojedinačno Rusija je bila najveći izvoznik nafte u EU. SAD je tada plasirao 11% ukupnih količina nafte za EU, Norveška 10, Nigerija, Kazahstan i Irak po 7%, a Saudijska Arabija 6%. Najveće količine, 36%, nabavljane su od “ostalih”. Godinu dana poslije, u drugom tromjesečju 2023., ruska nafta čini samo 3% od ukupnog uvoza, a svi ostali su uvećali isporuke. Na prvom mjestu su i dalje SAD i Norveška.

Kada je riječ o uvozu plina, Rusija je u tom periodu s 28-postotnog udjela u opskrbi, pala na 14%. Norveška, koja je bila najveći opskrbljivač EU plinom s 38%, svoj udio je u tih godinu dana povećala na 44%. Britanija je zadržala 18-postotni udjel, ali se recimo znatno povećao udjel Alžira, koji je svoje količine podigao sa 7 na 16%.

Najdrastičnija promjena dogodila se, pak, u strukturi uvoza ugljena u EU. U tih kriznih godinu dana udio Rusije, koja je zadovoljavala točno trećinu uvoznih potreba EU, pala je u drugom kvartalu 2023. na nulu. Rusija je, dakle, što se snabdijevanja EU ugljenom tiče doslovno nestala s energetske scene. Najviše je tu prosperirala Australija, koja je s 21-postotnog udjela skočila na 35-postotni udjel, SAD se s 20 podigao na 26%, Kolumbija s 11 na 13%, Južna Afrika sa 7 na 9%, Kanada s 3 na 5%, a pojavio se Kazahstan kao novi opskrbljivač koji je već u startu uzeo 5 posto uvoznog tržišta ugljena EU.

Potražnja za ugljenom rast će i i u narednom razdoblju, jer je Njemačka najavila reaktivaciju dodatnih termoelektrana na ugljen, odnosno čak i na lignit, premda uz izraze žaljenja zeleno-crvene vlade, nesretne što je morala time pogaziti sva svoja uvjerenja jer su bili primorani vratiti se mrskom primarnom onečišćivaču. Pritom, zeleni ovim činom pokazuju da im je čak i ugljen manje mrzak od nuklearne energije, jer u Njemačkoj one i dalje ostaju pogašene. Za razliku od Njemačke, Italija nema takvih briga, jer su upravo najavili da će aktivirati svoje nuklearke. U ovom trenutku veliku napetost oko nabave ruskog plina prolazi i Mađarska, zbog prošlotjedne odluke Bugarske da oporezuje ruski plin koji se transportira plinovodom Turski tok. Mađarska je pri uvođenju sankcija Rusiji ostala izuzeta zbog velike ovisnosti o ruskom plinu i nemogućnosti brze prilagodbe.

Iz Rusije bez nabavke

Odmicanje od Rusije u EU je podiglo važnost opskrbe LNG-om, zbog čije veće potražnje se ubrzano provode ulaganja u povećanje izvoznih kapaciteta u SAD-u i Kataru, kao i prihvatnih kapaciteta u EU. I u Hrvatskoj, koja je sa svojim terminalom na Krku “uskočila” u pravom trenutku i već povećala kapacitete, radi se na takvom projektu. Glavni opskrbljivač LNG-em za EU je SAD, kao i za Hrvatsku. Kako je u intervjuu za slovensko Delo izjavio direktor LNG Hrvatska Ivan Fugaš, trenutačno se između 75 i 80% količina plina nabavlja iz SAD-a, dok ostale količine stižu iz Nigerije, Egipta, Katara, Trinidada i Tobaga, Mozambika i Indonezije. Te su zemlje zamijenile Australiju, iz koje je prethodno stizao LNG, a zbog prevelike udaljenosti Fugaš ne vjeruje da će se ponovno uvoziti iz Australije. Ovaj mladi terminal iz Rusije nije imao nabavke.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Odlično, to nam garantita visoke cijene plina i propast ali bitno da nas Rusi ne ucjenjuju. To što nam vlada još uvijek svima subvencionira energiju da svi ne propadnemo večeras, nije bitno, bitna su ovakva piskarala i glupa propaganda.

New Report

Close