Ubrzavaju tempo gradnje: Vlada ulaže nekoliko milijardi eura kako bi riješila nestašicu stanova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2021. u 14:25
Foto: pixabay

Vlada će uvesti i porez kojim planira “podijeliti vrijednost” zemljišta, što znači da će državi pripasti dio vrijednosti zemljišta koje će nakon prenamjene postati građevinsko.

Irska vlada objavila je više milijardi eura vrijedan plan koji bi trebao riješiti problem nestašice stanova gradnjom društvenih stanova i porezima.

Vlada želi ubrzati tempo stanogradnje s prošlogodišnjih 20 tisuća na prosječne 33 tisuće stanova godišnje do 2030. i najavila je 20 milijardi eura potpore u prvih pet godina provedbe tog plana.

Najavili su u četvrtak i da namjeravaju povećati ponudu uvođenjem poreza na neiskorišteno zemljište, državnom kupnjom i preprodajom praznih nekretnina: Država paralelno planira graditi više stanova, u prosjeku 9.500 godišnje do 2030.

Vlada će uvesti i porez kojim planira “podijeliti vrijednost” zemljišta, što znači da će državi pripasti dio vrijednosti zemljišta koje će nakon prenamjene postati građevinsko. Nisu naveli koliki će on biti.

Kako bi ublažila problem skupih stanova, vlada će izravno nuditi stanove u društvenom vlasništvu i kreirati programe cjenovno dostupnog i subvencioniranog najma.

Irska ne uspijeva podmiriti potražnju za nekretninama od velike krize koja je prije više od deset godina poharala građevinski sektor. Mnoge su građevinske tvrtke bankrotirale, a radnici emigrirali ili potražili drugi posao.

Dugogodišnji nesrazmjer između slabe ponude i velike potražnje dodatno su u proteklih godinu i pol dana pogoršale mjere zatvaranja radi suzbijanja covida 19.

Rezultat tog zastoja u izgradnji novih domova rast je cijena nekretnina nadomak najviše razine otkada su se počeli pratiti podaci, a porasle su i najamnine, koje su i prije covid-krize bile rekordno visoke.

Fakultetski obrazovani mladi ljudi s dobrim plaćama ističu da ne mogu ni razmišljati o kupnji stana, a veliki redovi pred nekretninama za najam više gotovo i nisu vijest budući da ih televizijske kuće prikazuju gotovo svakodnevno, ističe Reuters.

“Ako ne prepoznamo razmjere izazova i pravodobno na njih ne odgovorimo, mogli bi iz temelja destabilizirati našu zemlju”, izjavio je prilikom predstavljanja plana irski premijer Michael Martin.

Komentirajte prvi

New Report

Close