U Sloveniji trenutno manje zaraza, ali stručnjake brine jedna druga stvar

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2021. u 11:23
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Trenutno je u Sloveniji 42 hospitaliziranih covid bolesnika, skoro dvostruko više nego prije godinu dana, na što je uslijedio jaki drugi val epidemije.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 199 zaraza koronavirusom, manje nego dan ranije kad ih je bilo 248, a manji je i postotak pozitivnih, no stručnjake brine jesen jer se očekuje da bi znatno mogao porasti broj hospitalizacija.

Simulacije pokazuju da bi na jesen broj hospitaliziranih mogao biti sličan lanjskom, kazao je za Slovensku televiziju dr. Janez Žibert sa Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani koji se bavi simulacijama razvoja epidemije.

Trenutno je u Sloveniji 42 hospitaliziranih covid bolesnika, skoro dvostruko više nego prije godinu dana, na što je uslijedio jaki drugi val epidemije.

“Opravdano smo zabrinuti premda je situacija danas drukčija jer imamo cjepivo, no uz sadašnji tempo tek ćemo krajem listopada najmanje jednom dozom zaštititi 60 posto populacije, što je nedovoljno da se spriječi novi val”, kazao je.

Po njegovim je riječima zato vjerojatno da na jesen u bolnicama opet bude i do tisuću oboljelih, od čega petina na intenzivnim odjelima, samo bi smrtnih slučajeva zbog cijepljenja starijih bilo manje nego u lanjskom drugom valu.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 1841 testiranih bilo 199 potvrđenih zaraza ili 10,8 pozitivnih testova, dok ih je dan ranije bilo 248, uz viši udio pozitivnih nalaza.

Vlada je objavila da je u bolnicama trenutno 42 oboljelih od Covida-19, od čega 7 na intenzivnim odjelima, što je nešto više nego dan ranije.

Sedmodnevni prosjek novih zaraza u jednom danu iznosi trenutno 165 slučajeva, 14-dnevna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika je 94, a potrebnim dozama cjepiva zaštićeno je do sada 40,1 posto ukupne populacije.

Novih smrtnih slučajeva među pacijentima u zadnja 24 sata nije bilo, pa ukupan broj preminulih od početka epidemije ostaje 4.433.

Komentirajte prvi

New Report

Close