U Sloveniji se nastavlja pad zaraze, uskoro ublažavanje mjera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. siječanj 2021. u 12:04
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Prema trenutnim podacima, u Sloveniji je trenutno 20.869 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz preko 11 tisuća testiranja, potvrđeno 1698 novih zaraza koronavirusom, pozitivni trendovi koji se bilježe zadnjih dana se nastavljaju, a vlada se sprema na prvo značajnije popuštanje strogih restriktivnih mjera.

U zadnja 24 sata je s 5.384 PCR testova potvrđeno 1.396 novih slučajeva zaraze, a još 302 infekcije s 5.924 brza antigenska testa. Pri tome je udio pozitivnih kod PCR testova  bio 25,9 posto, a kod brzih testova 5,1 posto, prema podacima ministarstva zdravstva.

Zbog povoljnijih podataka koji pokazuju da se epidemija ipak smiruje, premijer Janez Janša najavio je da će vlada danas raspravljati o djelomičnom popuštanju mjera i restrikcija u regijama koje pokazuju najbolje rezultate, te da bi u Sloveniji, s obzirom na dostupnost cjepiva i uz njihovu bržu primjenu, do početka ljeta moglo biti cijepljeno 70 posto stanovništva.
Kako prenose slovenski mediji, nastavi li se povoljan trend, idućeg bi tjedna u 9 od 13 regija mogle ponovo biti otvorene osnovne škole, ali samo za učenike prvih triju razreda, te vrtići, a nastava bi počela u utorak jer bi se u ponedjeljak prije toga masovno testirali učitelji i odgajatelji. U tim regijama moguće je i ponovno “otvaranje” nekih servisnih djelatnosti.
Riječ je o mogućem puštanju nekih mjera prema kriterijima iz vladinog epidemiološkog “semafora”, ako se steknu uvjeti za prijelaz iz  sadašnje “crne” faze u “crvenu fazu”, a preduvjet je da je prosječan broj dnevih zaraza manji od 1350 i da u bolnicama nije više od 1200 covid pacijenata. Početkom veljače bi se, uz nastavak trenda, moglo ući i u “ružičastu” fazu, kad bi zaraza na dan bilo manje od tisuću i manje od tisuću pacijenata u bolnicama, navode mediji.

Prema trenutnim podacima, u Sloveniji je trenutno 20.869 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, skoro dvije tisuće manje nego prethodni dan, a sedmodnevni prosjek dnevno zaraženih pao je na 1297.

Isto tako, manji je i broj hospitaliziranih, pa ih je sada 1200, od čega je 187 težih slučajeva na intenzivnim odjelima. U zadnja 24 sata od posljedica Covida-19 umrlo je još 25 ljudi, pa je broj ukupno preminulih od početka epidemije 3206, prema trenutnim podacima ministarstva zdravstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close