U ovom gradu privremeno obustavili cijepljenje AstraZenecom žena mlađih od 55 i 60

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2021. u 14:52
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 slučaj pojave ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

Dvije glavne berlinske klinike, Charite i Vivantes, privremeno su u utorak zaustavile cijepljenje svojih zaposlenica mlađih od 55 godina cjepivom AstraZeneca zbog novih slučajeva tromboze u Njemačkoj kod cijepljenih ovim cjepivom, a istu mjeru je za žene mlađe od 60 godina poduzeo i sam grad Berlin.

„Ovaj korak je po mišljenju odgovornih u Chariteu nužan zbog toga što su se u međuvremenu pojavili novi slučajevi pojave ugrušaka u mozgu kod žena u Njemačkoj koje su primile cjepivo AstraZeneca“, priopćeno je iz najveće berlinske klinike.

Istodobno je priopćeno da se kod 16.000 cijepljenih zaposlenih u Chariteu, od kojih je najveća većina cijepljena AstraZenecom, do sada nisu pojavili slučajevi tromboze, ali da uprava klinike želi pričekati rezultate novih ispitivanja koji bi trebali razjasniti povezanost ugrušaka i ovog cjepiva.

Po pisanju tiska, oko dvije trećina osoblja bolnice Charite do sada je cijepljeno, a oko 70 posto onih koji su dobili prvo cjepivo cijepljeno je AstraZenecom.

Slično je postupio i Vivantes, druga po veličini klinika u njemačkom glavnom gradu. Glasnogovornica klinike također je rekla da je zaustavljanje cijepljenja mlađih žena cjepivom Astrazenece potez koji je napravljen iz opreza.

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 slučaj pojave ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca.

Okrug Euskirchen na zapadu zemlje je već prije nekoliko dana obustavio cijepljenja ovim cjepivom nakon što je jedna 47-godišnjakinja preminula od posljedica stvaranja ugruška.

Njemačka je prije nekoliko tjedana u potpunosti na nekoliko dana zaustavila cijepljenje AstraZenecom koje je nastavljeno nakon što je Europska agencija za lijekove ovo cjepivo proglasila sigurnim.

Mnoge europske zemlje zaustavile su početkom mjeseca cijepljenje cjepivom britansko-švedske tvrtke dok traje ispitivanje slučajeva kod kojih je došlo do navedenih komplikacija.

Većina ih je do sada ponovno počela cijepiti tim cjepivom. Francuska je međutim, unatoč uputama europskog medicinskog regulatora, 19. ožujka objavila da će to cjepivo davati samo ljudima od 55 i više godina. Tu je odluku potkrijepila dokazima da se ugrušci  uglavnom pojavljuju kod mlađih ljudi.

Kanadski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili da više neće nuditi cjepivo AstraZenece mlađima od 55 godina i traže nove analize djelovanja i rizika cjepiva temeljeno na dobi i spolu.

Komentirajte prvi

New Report

Close