U ovoj državi neće savjetovati nošenje maski jer ‘njihova učinkovitost nije dokazana’

Autor: Poslovni.hr , 31. srpanj 2020. u 09:08
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Ta odluka je suprotna odluci mnogih europskih zemalja.

Nizozemska vlada u srijedu je donijela odluku da javnosti neće savjetovati nošenje maski kako bi se usporilo širenje koronavirusa te tvrde, pozivajući se na mišljenje Nacionalnog instituta za zdravlje, da njihova učinkovitost nije dokazana, prenosi Buka.

Umjesto toga, vlada će od građana tražiti da se u što većoj mjeri pridržavaju fizičke distance, kazala je nizozemska ministrica zdravstva Tamara van Ark.

– Budući da iz medicinske perspektive nema dokazane učinkovitosti maski, vlada je odlučila da neće postojati obaveza njihova nošenja – kazala je van Ark.

Kako piše Reuters, ta odluka je suprotna odluci mnogih europskih zemalja u kojima je nošenje maski u trgovinama i prenapučenim mjestima obavezno. Uslijedila je nakon sastanka zdravstvenih i vladinih dužnosnika povodom porasta broja novozaraženih koronavirusom u toj zemlji.

Šef Nacionalnog instituta za zdravlje Jaap van Dissel kazao je da je njegova organizacija svjesna studija koje ukazuju da maske pomažu u usporavanju širenja ove bolesti, ali nije uvjeren da one mogu pomoći u suzbijanju koronavirusa u Nizozemskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close