U Hrvatima omiljenoj državi za rad sada je oko 20 posto radne snage trajno ili privremeno bez posla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2021. u 13:34
FOTO: REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Oko 335.600 radnika dobit će ovog tjedna naknadu za nezaposlene u pandemiji. U tjednu prije Božića naknadu je dobilo 227.700 ljudi.

Broj radnika u irskom programu subvencioniranja plaća snažno je porastao na početku nove godine, pokazali su u utorak objavljeni podaci, odražavajući brže širenje zaraze nego prošlog proljeća, u prvom valu epidemije koronavirusa.

Oko 335.600 radnika dobit će ovog tjedna naknadu za nezaposlene u pandemiji. U tjednu prije Božića naknadu je dobilo 227.700 ljudi.

“Božić je bio uistinu težak za ljude koji su izgubili posao zbog uvođenja ograničenja pete razine”, izjavila je ministrica socijalne zaštite Heather Humphreys.

“Kao što se i očekivalo, od 22. prosinca bilježimo značajno povećanje broja ljudi koji dobivaju naknade za nezaposlenost”, dodala je.

Nakon zatvaranja trgovina koje ne prodaju osnovne potrepštine kako bi se ograničio nagli skok broja zaraženih, irska vlada objavila je 30. prosinca da će nastaviti plaćati naknade u postojećem iznosu minimalno do kraja ožujka.

Prije samo tri tjedna Irska je bila zemlja Europske unije sa najnižom stopom zaraze a otvaranje trgovina i većeg dijela ugostiteljskog sektora u prosincu donijelo joj je najveći skok broja zaraženih, napominje Reuters.

Na kraju studenoga zabilježeno je 200 tisuća novih zahtjeva za isplatom naknada, što znači da je sada otprilike 20 posto radne snage trajno ili privremeno bez posla.

Irska je u 2020. među rijetkima u svijetu bilježila rast BDP-a, za 3,4 posto prema procjeni Instituta za ekonomska i socijalna istraživanja (ESRI), zahvaljujući snažnom izvozu. Ove godine BDP bi po ESRI-ju trebao porasti 4,9 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close