U Austriji se odlomio planinski vrh: Otapa se led, a on je ljepilo planina

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2023. u 12:09
foto: twitter/screenshot

Područje dugotrajno smrznutog tla najčešće se veže uz arktičke regije, no nalazi se i u europskim Alpama.

Urušio se dio vrha planine u austrijskoj pokrajini Tirol, uzrokovavši rušenje više od 100.000 kubičnih metara stijene u dolinu i izazvavši klizišta.

Stijene su počele padati u nedjelju s Fluchthorna, planine visoke gotovo 3.400 metara (11.155 stopa) u Alpama na granici između Švicarske i Austrije, a geolozi kažu da je rušenje uzrokovalo topljenje permafrosta (stalno zamrznutog tla).

U odronu, nasreću, nitko nije ozlijeđen.

“Ovo je relativno veliki incident. Govorimo o najmanje 100.000 kubičnih metara stijene koja se urušila, a vjerojatno i više od toga”, rekao je Thomas Figl, državni geolog, u videu koji je objavila tirolska državna vlada.

Geolozi su kolaps pripisali otapanju permafrosta. Područje dugotrajno smrznutog tla najčešće se veže uz arktičke regije, no nalazi se i u europskim Alpama.

“Možemo biti relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je ljepilo planina, a otapa se tijekom vremena zbog klimatskih promjena. To onda uzrokuje posljedice koje vidimo ovdje”, rekao je Figl.

Otapanje permafrosta može imati vrlo negativne posljedice, rekla je Marcia Phillips, voditeljica grupe za istraživanje permafrosta u Švicarskoj, za CNN. Voda može prodrijeti duboko u stijene i uzrokovati pucanje, objasnila je.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem povisuju globalne temperature, što dovodi do otapanja permafrosta i topljenja snijega i ledenjaka pa stručnjaci pretpostavljaju da će odroni u ovoj regiji postati sve češći.

Komentirajte prvi

New Report

Close