Tržište rada države u koju Hrvati najviše dolaze raditi oporavljat će se do tri godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2020. u 15:01
FOTO: Pixabay

“Trenutno očekujemo pogoršanje koje se najvećim dijelom pripisuje učincima pandemije. Tržište rada bilo je zapravo u dobrom stanju”, rekao je Scheele.

Najmanje tri godine trebat će za oporavak njemačkog tržišta rada od posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, izjavio je čelnik njemačke Savezne agencije za rad.

“Zasigurno će potrajati do 2022. ili 2023. da se vratimo na uobičajene razine zaposlenosti. No, vjerujemo da se to može ponovo dogoditi”, rekao je Detlef Scheele u razgovoru za novinsku agenciju Dpa.

Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u lipnju je iznosila 6,2 posto, uz brojku od oko 2,85 milijuna nezaposlenih, od čega je za njih gotovo 640 tisuća zaslužna ova kriza.

Scheele očekuje da će se nezaposlenost povećati tijekom ljeta, kao što je i uobičajeno, no ne očekuje da će broj nezaposlenih premašiti tri milijuna.

Po njegovim riječima, sadašnja kriza povezana je s koronavirusom prije nego s gospodarskim ili strukturnim razlozima, što znači da oporavak može započeti čim se određeni čimbenici pokrenu u pravome smjeru.

“Trenutno očekujemo pogoršanje koje se najvećim dijelom pripisuje učincima pandemije. Tržište rada bilo je zapravo u dobrom stanju”, rekao je Scheele.

Otklonio je strahove da će aktualni program državnih potpora za očuvanje radnih mjesta u problemima pogođenim kompanijama samo odgoditi otpuštanja, pa čak i stečajeve.

“Skraćeni rad funkcionira. U ovome trenutku ne vidimo naznake većeg vala otkaza”, poručio je u razgovoru za Dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close