Tehnološki divovi bi mogli izgubiti milijarde zbog problema s proračunom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2023. u 10:09
Foto: Pixabay

Planiranje korištenja Fonda za subvencioniranje proizvodnje čipova kao održivog gospodarskog projekta sada je dovedeno u pitanje.

Subvencije predviđene za poticanje izgradnje čipovskih tvornica u Europi dolazit će iz dva izvora – Europske unije, sukladno Europskom zakonu o čipovima koji je odobren u srpnju, te pojedinačnih država.

Iako je Njemačka obećala pružiti poticaje u iznosu od 22 milijarde američkih dolara proizvođačima poput Intela i TSMC-a, planovi za izgradnju tvornica suočavaju se s izazovima zbog poteškoća povezanih s njemačkim proračunom. Ova zastoja imaju lančani učinak na projekte obiju kompanija, piše ICT Business.

Intel i TSMC su najavili značajna ulaganja u Njemačkoj, ali zbog zastoja u odobravanju državnih sredstava, postoji mogućnost da će morati vlastita sredstva uložiti ili pronaći dodatne investitore. Ovo dalje može rezultirati smanjenjem opsega projekata, usporavanjem izgradnje ili potrebom za dodatnim financijskim partnerstvima, čime se cijeli proces dodatno usporava.

Odgađanje njemačkog proračuna za 2024. godinu, kao odgovor na odluku Saveznog ustavnog suda, dodatno komplicira situaciju. Ustavni sud je preraspodjelu sredstava namijenjenih za koronavirus u Fond za klimu i transformaciju ocijenio neustavnim, što je rezultiralo odgodom proračuna i promjenom dinamike rasprave.

Planiranje korištenja Fonda za subvencioniranje proizvodnje čipova kao održivog gospodarskog projekta sada je dovedeno u pitanje. S obzirom na odgođenu raspravu i odobrenje proračuna, postoji realna mogućnost da proračun neće biti usvojen do kraja godine, jer neće biti predmet glasovanja u Bundestagu sljedeći tjedan.

S obzirom na ovo kašnjenje i revizije proračuna, sve stavke državne potrošnje, uključujući potencijalne subvencije za proizvođače čipova, mogu biti podložne pregledu. Ovo otvara mogućnost prilagodbi u raspodjeli sredstava ili čak potpunog ukidanja planiranih subvencija.

Navedene okolnosti znače da bi Intel i TSMC mogli suočiti s odgodama ili čak nedostatkom predviđenih subvencija, što bi moglo imati ozbiljne posljedice na njihovo poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close