Stiže velika promjena na aerodromima u Schengenu

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2023. u 09:24
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Moglo bi se dogoditi da mnogi koji lete u i iz Hrvatske i koji su se nakon ulaska zemlje u šengenski prostor početkom godine navikli na opuštenije putovanje već ubrzo morati odreći ove povlastice.

Na domaćim letovima i letovima unutar Schengenskog prostora do sada nije bilo kontrole dokumenata ako se ne računa kontrola osobnih dokumenata koju kompanije kontroliraju prilikom ukrcavanja. No uskoro bi ove kontrole trebale postati ozbiljnije. Kako javlja tjednik Der Spiegel, zrakoplovne kompanije bi ubuduće trebale sakupljati tzv. API podatke, dakle informacije o identitetu putnika i slati ih vlastima, piše Deutsche Welle.

Nema ništa bez kontrole

Iako se prema nacrtu zakona kojeg priprema Europska komisija ne radi o klasičnim kontrolama koje obavlja pogranična policija nego osoblje zrakoplovnih kompanija, ipak se strahuje da će se na kraju sve svesti na klasičnu “predšengensku” kontrolu s redovima i gubljenjem vremena. “Vremena u kojima smo se jednostavno odšetali do gatea i odletjeli su iza nas”, pesimističan je zastupnik njemačke Liberalno-demokratske stranke (FDP) u Europskom parlamentu Jan-Christoph Oetjen. On očekuje da će svi putnici, pa i oni koji putuju samo s ručnom prtljagom morati na check-in šalteru skenirati svoj osobnu iskaznicu ili putovnicu.

Strah od zastoja

Liberalni političar je uvjeren da će se kontrola dokumenata obavljati na samom šalteru a ne pri ukrcavanju u zrakoplov. “Kompanije strahuju da bi otkrivanje problema s dokumentima tek pri ukrcavanju moglo dovesti do velikih zastoja”, vjeruje liberalni političar. U tom slučaju kompanijama je mnogo jednostavnije da putnicima jednostavno nalože da dođu ranije kako bi check-in šalteru proveli kontrolu dokumenata. Moglo bi se dogoditi da mnogi koji lete u i iz Hrvatske i koji su se nakon ulaska zemlje u šengenski prostor početkom godine navikli na opuštenije putovanje već ubrzo morati odreći ove povlastice.

Komentirajte prvi

New Report

Close