Stanari stambene zgrade dobili enormno visok račun za grijanje, jedan bračni par mora nadoplatiti 3.700 eura

Autor: Poslovni.hr , 30. studeni 2023. u 08:23
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kad sam vidio da naplaćuju gotovo 50 centi po kilovat satu, zapravo sam pao sa stolice, rekao je predsjednik udruge za iznamljivanje.

Stanari jedne stambene zgrade u Berlinu dobili su enormno visoke račune za grijanje. Samo jedan bračni par mora nadoplatiti 3.700 eura troškova za grijanje.

Miriam (33) je liječnica i čeka dijete sa svojim partnerom Felixom (38). No umjesto opremanja dječje sobe, par se mora nositi s enormno visokim računom za grijanje. Vonovia, jedna od najvećih stambenih tvrtki u Njemačkoj, ispostavila im je račun za grijanje za 2022. godinu na iznos od 5.767 eura, od čega je 3.743 eura nadoplata računa, piše Fenix magazin.

Na upit njemačkog RTL-a, iz tvrtke su pojasnili: – To su stanovi koji dobivaju grijanje od druge tvrtke. To znači da Vonovia kupuje grijanje od vanjskog pružatelja usluga. Vanovia je, da tako kažemo, samo posrednik, piše u odgovoru tvrtke.

Rolf Bosse je predsjednik Udruge za iznajmljivanje u Hamburgu i pobliže je analizirao Miriamin i Felixov račun za grijanje u njihovom stanu u Berlinu.

– Kad sam vidio da naplaćuju gotovo 50 centi po kilovat satu, zapravo sam pao sa stolice. Naravno, treba uzeti u obzir povećane troškove grijanja posljednjih godina, ali ovakav iznos još nisam vidio, rekao je Bosse.

Rolf Bosse savjetuje paru i drugim ljudima pogođenim stambenom zgradom da vide ugovore između Vonovie i Vattenfalla koji je vanjski pružatelj usluga.

– Jer postoje klauzule o promjeni cijena koje se temelje na specifičnim cijenama i kretanjima na burzi., objašnjava Bosse.

Par je poslušao savjet i udružio snage s ostalim stanarima u kući. Žele uložiti žalbu na iznos koji im je ispostavila Vonovia i Vattenfall.

Ovo nije prvi put da je Vonovia dospjela na naslovnice medija. Uvijek ima pritužbi stanara koji se žale na previsok račun. U 2018. tvrtka je priznala “pogrešku u naplati”, nakon što je Team Wallraff otkrio neispravnost u računu za najamninu.

Komentirajte prvi

New Report

Close