Nekretninski div objavio stečaj, bankari zabrinuti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. studeni 2023. u 14:22
Foto: Pixabay

Problemi u Signi zabrinuli su i bankovne supervizore u ECB-u zbog mogućih problema u naplati kredita.

Austrijski nekretninski div Signa Holding objavio je u srijedu stečaj kako bi osigurao likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u sektoru koju su raspirile podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje.

Holding će u četvrtak predati zahtjev bečkom Trgovačkom sudu kako bi pokrenuo postupak reorganizacije, a planira sam upravljati stečajem, priopćeno je iz grupe.

“Unatoč značajnim naporima u proteklim tjednima nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturiranje koje ne bi uključivalo sud”, stoji u priopćenju.

Grupa je bilježila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u eurozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac cijelom nekretninskom sektoru. Od srpnja 2022. Europska središnja banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova.

Signa je vlasnik Chryslerovog nebodera u New Yorku i suvlasnik Selfridgesove robne kuće u Velikoj Britaniji. Njezin portfelj obuhvaća i brojne komercijalne nekretnine u Njemačkoj i Austriji i grupu robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof, koja je već prošla dva stečajna postupka.

Početkom mjeseca njemačka građevinska tvrtka Lupp obustavila je gradnju nebodera u Hamburgu budući da je Signa kasnila s plaćanjima. U proteklim tjednima insolventnost su već objavili Signin sportski maloprodajni odjel i njemačka kompanija za upravljanje imovinom.

Problemi u Signi zabrinuli su i bankovne supervizore u ECB-u zbog mogućih problema u naplati kredita.

Početkom mjeseca izvori su za Reuters izjavili da su banke nakon razgovora sa supervizorima ECB-a odlučile smanjiti izloženost austrijskoj tvrtki.

Sredinom godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde eura, prema tvrdnjama upućenih izvora, a dvije trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim tkompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvješću objavljenom prošli tjedan.

Cijene komercijalnih nekretnina u Europi padaju zbog slabog gospodarstva i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istaknuo je ECB, dodavši da bi problemi mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozoravaju.

U proteklim godinama Signine kompanije financirali su i u njih ulagali deseci banaka, osiguravatelja i mirovinskih fondova, navodi Reuters, pozivajući se na prospekt za prodaju obveznica i Signinu prezentaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close