Slovenska predsjednica žali se na prenisku plaću. Prijavila imovinu od 286 tisuća eura, ima i Rolls Royce

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2023. u 11:42
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U njezinu uredu smatraju da bi trebala imati pravo na određene dodatke, a koje nema kao dužnosnica.

Baš poput svog prethodnika Boruta Pahora, koji se prije desetak godina žalio da teško može preživjeti s 3000 eura mjesečno, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar obznanila je javnosti da nije zadovoljna svojom plaćom, koja iznosi 6224 eura bruto.

U njezinu uredu smatraju da bi trebala imati pravo na određene dodatke, a koje nema kao dužnosnica. Naglašavaju i da predsjednica i službenici u njezinom uredu obavljaju svoj posao kroz sve zakonske rokove propisane Zakonom o radnim odnosima za zaštitu radnika, za što ne dobivaju dodatnu plaću ni naknadu.

Stoji to u pismu u čiji je sadržaj imala uvid POP televizija, a koje je predstojnik Ureda predsjednice Republike Uroš Krek krajem studenoga uputio ministru financija Klemenu Boštjančiču, tada ministru uprave. Krek u pismu traži mišljenje o stvarnoj ustavnoj suglasnosti drugog stavka članka 23. Zakona o sustavu plaća u javnom sektoru, koji nalaže da dužnosnici – pa tako i Nataša Pirc Musar – nemaju pravo na dodatke, osim na dodatak za radni staž, prenosi tportal.

Navedeni članak čini iznimku za suce i državne odvjetnike jer im se priznaje pravo na dodatak za dvojezičnost, položajni dodatak, dodatak za rad u nepovoljnijem radnom vremenu i za pripravnost. Iako je Ustavni sud o tome već odlučivao i zaključio da nema nesuglasnosti s Ustavom, u Uredu predsjednice smatraju da rješenje nije odgovarajuće. ‘Ostali dužnosnici dovedeni su u neravnopravan ili nepovoljniji položaj u odnosu na suce i državne odvjetnike’, napisao je Krek.

Podsjetio je da neki dužnosnici, pa tako i predsjednica Republike i svi dužnosnici u njezinu uredu, nemaju pravo ni na kakvu naknadu, odnosno na naknade na koje imaju pravo dužnosnici pravosudne vlasti, paušal na koji imaju pravo zastupnici kao ni na dodatak za neodvojivost funkcije, iako se ta funkcija odnosi i na njih.

Inače, Pirc Musar, kako je na početku mandata u veljači 2023. javila mariborska Večer, ima bruto plaću od 6224 eura, što preračunato u neto iznosi nešto manje od četiri tisuće eura, iako neto vrijednost iz Ureda predsjednice nisu specificirali. U imovinskoj kartici, objavljenoj uoči predsjedničkih izbora, prijavila je 286 tisuća eura u financijskoj imovini, 110 tisuća eura u nekretninama i 176 tisuća eura u dionicama poduzeća. Dugogodišnja je poznata odvjetnica koja je, među ostalim, zastupala suprugu bivšeg američkog predsjednika Melaniju Trump.

Njezin suprug Aleš Musar jedan je od najbogatijih Slovenaca – u njegovoj imovinskoj kartici stoji da je vlasnik nekoliko nekretnina, poduzeća, kuća i automobila, a bračni par u zajedničkom vlasništvu ima i poznatu vilu u okolici Ljubljane, kao i Rolls Royce britanske princeze, u kojemu se s vremena na vrijeme provozaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close