Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo
Next Generation

Sektor u kojem se isplati raditi: Predloženo čak 750 milijardi eura za njegov razvoj

Sudionici sastanka izrazili su spremnost za jačanje regionalne suradnje, koordinaciju i solidarnost potrebnu za rješa…
Poslovni.hr
02. listopad 2020. u 14:55
FOTO: Pixabay

Europska komisija (EK) predložila je financijski instrument Next Generation EU vrijedan 750 milijardi eura, koji će omogućiti mobilizaciju privatnih ulaganja u energetskom sektoru, istaknuto je u petak na sastanku Inicijative zemalja srednje i jugoistočne Europe o povezivanju plinskih sustava (CESEC).

Domaćini 7. ministarske videokonferencije CESEC-a bili su EK-ova povjerenica za energetiku Kadri Simson i hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, izvijestili su iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sudionici sastanka izrazili su spremnost za jačanje regionalne suradnje, koordinaciju i solidarnost potrebnu za rješavanje energetskih izazova s ​​kojima se regija suočava, kaže se u priopćenju.

Kako bi pridonijela gospodarskom oporavku, EK je predložio spomenut financijski instrument Next Generation EU, vrijedan 750 milijardi eura.

Navodi se da ulaganje u energetski sektor u okviru Europskog zelenog plana radi postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, može značajno pridonijeti oporavku i otvoriti mogućnosti za rast i zapošljavanje.

“Suradnja članica CESEC-a dokazala je važnost u poticanju ulaganja u energetske međusobne veze kako bi se produbila tržišna integracija i sigurnost opskrbe”, naglašavaju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a sam CESEC će pridonijeti utvrđivanju prioriteta u regiji za energetska ulaganja i provedbi novih projekata za potporu zelenom oporavku.

U tom kontekstu, ministri su razmijenili mišljenja o potencijalima obnovljivih izvora energije u regiji CESEC-a na temelju izlaganja generalnog direktora Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Razgovarali su i o izazovima i mogućnostima povezanim s dekarbonizacijom plinskog sektora uz sudjelovanje Međunarodne energetske agencije (IEA) i Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), kaže se u priopćenju.

New Report

Close