Prva država EU-a koja je pokleknula pred ruskim ultimatumom?

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2022. u 09:20
FOTO: REUTERS/Hannibal Hanschke

“Ako postoji uvjet da se plaća u rubljama, onda plaćamo u rubljama.”

Slovački ministar gospodarstva, države koja se oslanja na ruski plin oko 85 posto, rekao je da zemlja ne može biti odsječena od tokova ruskog plina i da bi morala plaćati u rubljama. I to iako su do sada podržavali zajednički stav Europske unije, javlja Reuters.

Podsjetimo, Rusija je zahtijevala plaćanje plina u rubljama, ali je Europska komisija u petak poručila da europske tvrtke čiji ugovori o opskrbi predviđaju plaćanje u eurima ili dolarima ne bi smjele udovoljiti tom zahtjevu.

“Plin ne smije stati”, istaknuo je Richard Sulik, slovački ministar gospodarstva u nedjeljnoj debatnoj emisiji na javnoj televiziji RTVS. “Ako postoji uvjet da se plaća u rubljama, onda plaćamo u rubljama.”

Sulik je također dodao kako će Slovačka nastaviti raditi na zajedničkom pristupu s EU. Inače, Slovačka je ovog tjedna priopćila da je državna plinska tvrtka SPP platila fakturu za plin u eurima u ožujku, kako je navedeno u ugovoru. Sulik je istaknuo da zemlja ima još šest tjedana za pronalaženje rješenja prije sljedećeg plaćanja plina 20. svibnja, ali i kako Slovačka ne može bez tih isporuka.

Slovačka uz EU protiv ruskih zahtjeva za plaćanjem plina - premijer

Komentirajte prvi

New Report

Close