Povjesničar tragao za zlatom od svoje 10-te godine: Sedamnaest godina kasnije pronašao blago staro tisuću godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2023. u 13:51
Foto: Unsplash

Nikada nisam očekivao da ću otkriti nešto takvo”, rekao je Ruijter, dodajući da je bilo teško to držati u tajnosti dvije godine.

Nizozemski povjesničar pronašao je jedinstveno srednjovjekovno zlatno blago, koje se sastoji od četiri zlatne naušnice, dvije trake od zlatnih listova i 39 srebrnih novčića, objavio je u četvrtak nizozemski Nacionalni muzej starina.

Lorenzo Ruijter, 27, koji je Reutersu rekao da je u potrazi za blagom od svoje 10. godine, otkrio je blago staro oko tisuću godina 2021. u malom gradu Hoogwoudu na sjeveru zemlje, koristeći detektor metala.

“Bilo je vrlo posebno otkriti nešto tako vrijedno, ne mogu to ni opisati. Nikada nisam očekivao da ću otkriti nešto takvo”, rekao je Ruijter, dodajući da je bilo teško to držati u tajnosti dvije godine.

No stručnjacima Nacionalnog muzeja starina trebalo je vremena da očiste, istraže i datiraju predmete i sada su otkrili da je najmlađi novčić iz 1250. godine, što ih je dovelo do pretpostavke da je blago tada bilo zakopano.

U to vrijeme nakit je već bio star dva stoljeća, rekao je muzej, dodajući da se očito radilo o “skupoj i cijenjenoj imovini”.

“Zlatni nakit iz srednjeg vijeka izuzetno je rijedak u Nizozemskoj”, kažu u muzeju.

Iako će ostati tajna zašto je blago zakopano, muzej je istaknuo da je sredinom 13. stoljeća bjesnio rat između nizozemskih regija, s Hoogwoudom u središtu sukoba.

Lorenzo je rekao da je moguće da je netko moćan u to vrijeme zakopao vrijedne predmete kako bi ih zaštitio i nadao se da će ih iskopati kada ponovno bude sigurno.

S obzirom na arheološki značaj, blago je posuđeno muzeju koji će ga izložiti, ali će ostati službeno vlasništvo nalaznika Lorenza Ruijtera.

Komentirajte prvi

New Report

Close