Postignut dogovor država članica EU: Evo pod kojim uvjetom će se moći putovati bez ograničenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2021. u 12:56
FOTO: REUTERS/Jon Nazca

Zemlje članice EU-a dogovorile su se petak o ublažavanju restrikcija putovanja tijekom ljeta te će u potpunosti cijepljeni turisti biti oslobođeni cijepljenja ili izolacije, dok će se proširiti popis europskih regija iz kojih je “sigurno putovati”, kazali su diplomati, prenosi Reuters.

Veleposlanici iz 27 članica EU-a odobrili su modificirani prijedlog Europske komisije po kojemu  osobe, koje su primile zadnju dozu cjepiva prije 14 ili više dana, ne bi trebale imati ograničenja putovanja u drugu europsku zemlju, kazala su tri europska diplomata.

Restrikcije za druge putnike trebale bi biti utemeljene na epidemiološkoj situaciji u zemlji iz koje se putuje.

Nešto više od četvrtine odrasle populacije u EU potpuno je cijepljena protiv covida.

Revidirane smjernice donesene su u vrijeme kada EU uvodi certifikate kojima će se potvrđivati je li opoba cijepljena ili je stekla imunitet pošto je preboljela covid ili je pak testirana negativno na koronavirus.

Sustav bi trebao biti spreman za primjenu 1. srpnja, iako su neke zemlje, među njima Hrvatska, ranije uvele certifikate.

Kako se proces procjepljivanja ubrzava, europski blok olabavit će ograničenja za zone koje označava različitim bojama.

“Zelene” regije tako sada trebaju imati manje od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika u 14 dana, te udio pozitivnih testova ispod 4 posto.

Djeca od 12 godina ili više mogu biti testirana, ali će morati u karantenu samo ako mora i odrasla osoba koja je u njihovoj pratnji.

Zemlje članice EU-a moći će povući i “hitnu ručnu kočnicu” te zabraniti ulazak svih putnika iz regije u kojoj se pokaže porast zaraznije varijante bolesti.

Sustav je osmišljen i da se primijeni na države koje nisu članice EU-a, ali su u sustavu šengenske zone otvorenih granica: na Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, ali ne i na Veliku Britaniju, bivšu članicu Unije.

Posjetitelji iz drugih zemalja također mogu dolaziti ako dokažu da su cijepljeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close