Poljska i Mađarska na udaru Europske komisije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2023. u 08:00
FOTO: REUTERS/Yves Herman

Mađarska i Poljska u srijedu su dobile loše ocjene u sklopu godišnjeg izvješća Europske komisije o vladavini prava zbog korupcije, pravosudnih standarda i nepoštivanja slobode medija.

“I dalje je prisutna ozbiljna zabrinutost u pogledu neovisnosti poljskoga pravosuđa”, stoji u sažetku izvješća Komisije.

Istodobno u Mađarskoj vladino “ekstenzivno i dugotrajno korištenje” izvanrednih ovlasti proizašlih iz pandemije koronavirusa potkopava pravnu sigurnost, zaključila je Komisija.

Obje zemlje članice Europske unije u višegodišnjem su sporu s Komisijom kada su posrijedi standardi vladavine prava – Poljska zbog kontroverznih reformi pravosuđa, a Mađarska zbog stupnja korupcije.

Komisija je kritizirala Mađarsku jer nije procesuirala slučajeve korupcije na visokoj razini, ali je priznala reforme pravosuđa, koje je trebalo odobriti zbog pristupa fondovima EU-a za pomoć u borbi protiv covida-19.

No puno su oštrije bile kritike na račun Poljske. Opetovano je spominjana neovisnost pravosuđa, a “ozbiljnu zabrinutost izaziva” odbor koji ima ovlast da istražuje javne dužnosnike zbog ruskog utjecaja.

Upozoreno je i na slobodu medija. Mađarska nije postigla nikakav napredak kada je posrijedi uspostava uređivačke neovisnosti u javnim medijima, a novinari su bili metom klevetničkih kampanja i špijunskog softvera, objavila je Komisija, dodajući da slična zabrinutost postoji i u slučaju uredničke neovisnosti u poljskim javnim medijima.

Nije se poboljšala ni transparentnost u pogledu licenci za rad medijskih kuća u Poljskoj.

Procjena Komisije dio je godišnjeg pregleda stanja vladavine prava u 27 država članica EU.

Komentari (1)
Pogledajte sve

AI, brate svati me .

New Report

Close