Ovo su proizvodi koji će prvi pojeftiniti: Vodeći proizvođači hrane spuštaju cijene u Francuskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2023. u 12:38
Foto: Pixabay

Cijene određenih proizvoda koji su pojeftinili u veleprodaji morat će se smanjiti i u maloprodaji, i to za dva, tri, pet, možda i deset posto

Vodeće kompanije u prehrambenom sektoru obećale su od srpnja sniziti cijene stotina proizvoda, objavio je u petak ministar financija Bruno Le Maire, zaprijetivši im financijskim sankcijama ako prekrše obećanje.

“Poručujem Francuzima da će već u srpnju cijene određenih proizvoda pasti”, rekao je Le Maire za postaju BFM TV, najavivši provjere i sankcije za kompanije koje ne budu poštovale dogovor.

Dan ranije ministar se sastao s predstavnicima 75 kompanija koje podmiruju 80 posto potrošnje hrane u Francuskoj.

U skupini proizvoda koji će pojeftiniti ministar je izdvojio tjesteninu, perad i ulje.

“Popis stotina proizvoda (koji će pojeftiniti) dobit ću idući tjedan”, dodao je Le Maire, upozoravajući da će, ako se neke prehrambene tvrtke ne budu držale svog obećanja, “(njihova imena će) objaviti javnosti”.

“Cijene određenih proizvoda koji su pojeftinili u veleprodaji morat će se smanjiti i u maloprodaji, i to za dva, tri, pet, možda i deset posto”, izjavio je.

Inflacija u Francuskoj usporila je u svibnju više no što se očekivalo, kliznuvši na 6,0 posto, najnižu razinu u godinu dana, zahvaljujući blažem rastu cijena energenata i hrane. No, cijene hrane još su uvijek bile 14 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Le Maire već mjesecima poziva trgovce i proizvođače hrane da snize cijene kako bi pomogli kućanstvima u krizi troškova života. Tvrtkama u prehrambenom sektoru bio je zaprijetio novim porezima ako niže cijene ne prenesu i na potrošače, napominje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close