Oporavak bolji od očekivanja, no ECB neće riskirati

Autor: Ana Blašković , 21. travanj 2021. u 12:57
FOTO: Reuters

ECB je ubrzao otkup mjesečni obveznica kako bi smanjio pritiske na cijenu zaduživanja članica

Oči tržišta uprte su u Europsku središnju banku, no ne očekuje se da bi regulator ovog tjedna mogao mijenjati politiku. Ipak, u fokusu su fini detalji programa stimulusa dok se čeka još podataka s terena. 

Posljednje ekonomske brojke ukazuju na jači oporavak od očekivanja, a novi lockdowni u dijelu članica eurozone vjerojatno neće tražiti dodatne poteze regulatora na čijem je čelu Christine Lagarde. 

“Promjena u trenutnoj politici nije vjerojatna”, napisao glavni ekonomist Deutsche Banka Mark Wall, a prenosi CNBC. “Odluka hoće li ili ne nastaviti s bržim tempom PEPP-a (program hitnog pandemijskog otkupa, op.a.) bit će donesena nakon zajedničke procjene uvjeta financiranja i prognoza za inflaciju na sastanku Vijeća 10. lipnja”, dodao je Wall. 

U borbi s efektima pandemije na gospodarstvo ECB je pokrenuo PEPP program, otkup obveznica u regiji kojim stimulira kreditiranje i podgrijava oporavak. Na sastanku u ožujku program nije mijenjan, s ciljanim otkupom na razini od 1,85 bilijuna eura koji će se provoditi najranije do ožujka 2022. ECB je, ipak, ubrzao otkup mjesečni obveznica kako bi ublažio rastuće pritiske na državne prinose koji su za članice značili skuplje zaduživanja u pandemiji u kojoj su javne financije ionako pod iznimnim pritiskom.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close