Od 2022. uvode naknadu za ugljik, ali režu poreze na dohodak i dobit

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2021. u 21:59
Foto: Pixabay

Poreznim rošadama građane se želi motivirati na ekološki transport i grijanje.

Austrija će od od 2022. naplaćivati naknadu za ugljik, ali i paralelno smanjivati poreze na dobit i na dohodak u sklopu izmjena poreznog sustava koje bi trebale poticati zaštitu okoliša i gospodarski rast, objavljeno je u ponedjeljak.

Vlada će od 2022. ubirati 30 eura poreza po toni ugljičnih plinova, a potom će od 2025. ta naknada narasti na 55 eura. Više troškove prijevoza i grijanja ublažit će “klimatskim vaučerima” koji će za stanovnike urbanih područja dosezati 100 eura, a za stanovnike ruralnih 200 eura zbog slabije povezanosti javnim prijevozom.

Financijski udar

Financijski udar te tranzicije austrijske vlasti planiraju ublažiti smanjenjem poreza na dobit kompanijama s 25 na 23 posto od 2024. godine uz smanjenje poreza na dohodak u dva porezna razreda.

Dječji doplatak od 2022. podiže se za 500 eura, na 2000 eura dok će se smanjiti doprinos za zdravstveno osiguranje građanima s niskim primanjima. Porezne promjene rezultirat će kumulativnim smanjenjem poreza za 18 milijardi eura do 2025.

Austrijski ministar financija Gernot Bluemel rekao je da će paket osigurati gospodarski rast i nova radna mjesta koja će nadoknaditi manje porezne prihode i udio duga u BDP-u. Kancelar Sebastian Kurz, čiji konzervativci vladaju u koaliciji sa Zelenima, nazvao je paket „najvećom izmjenom poreznog sustava u modernoj austrijskoj povijesti“.

Ekološki izbori

“Želimo da zrak bude manje zagađen i da građani imaju više novaca u novčaniku”, zaključio je čelnik Zelenih Werner Kogler na konferenciji za novinare. Cilj poreznih izmjena koje će ugljično-intenzivne izbore učiniti skupljima je potaknuti građane da se okrenu prema ekološkom transportu i načinima grijanja svojih domova bez da se povećava ukupni porezni teret u Austriji.

Kurzova koalicija sa Zelenima najavila je i uvođenje drugih mjera kojima će pomoći obiteljima i građanima nižeg i srednjeg dohotka. U planu je i snižavanje poreza posebice kompanijama u energetski intenzivnim djelatnostima koje će novi ugljični porez u konačnici jače pogoditi.

Komentirajte prvi

New Report

Close