Od 1. siječnja građanima daju novčanu pomoć: Pogledajte tko na nju ima pravo

Autor: Poslovni.hr , 24. prosinac 2022. u 09:49
Foto: pixabay

Velika reforma stambenih kreditaNjemačka

Uz veliku reformu stambenih naknada od 1. siječnja 2023., njemačka vlada želi financijski rasteretiti osobe s niskim primanjima, posebno umirovljenike, uz fiksnu pomoć za energiju, odnosno bonus u iznosu od 300 eura.

“Više stambenih naknada za više ljudi” je ono što savezna vlada obećava kao dio svoje velike reforme stambenih naknada u 2023. Izmjena zakona, koja bi trebala stupiti na snagu 1. siječnja 2023. nakon odobrenja savezne države, osobama s niskim primanjima daje drugu subvenciju troškova grijanja prema paušalnoj stopi energije.

Od više od 600.000 kućanstava s pravom na stambenu naknadu gotovo polovica ih je u mirovini. Ako bi se takva raspodjela nastavila, oko 700.000 umirovljeničkih kućanstava također bi imalo pravo na “Wohngeld Plus” nakon paušala za energiju.

Časopis o uslugama meine-pension.de izračunava primjer koji jasno pokazuje proširenu skupinu korisnika: samac umirovljenik s bruto prihodom od 1.500 eura i bruto stanarinom od 500 eura ne bi dobio stambenu naknadu prema trenutnim smjernicama. Ako umirovljenik živi u gradu u srednjoj kategoriji najamnine, npr. u području Hamburga imao bi pravo na dodatnu isplatu od 153 eura od 1. siječnja 2023. Ovisno o tome može li se dohodak prebiti s doplatkom, isplata bi se u skladu s time povećala.

Osim proširenja skupine korisnika podizanjem granice dohotka, više je i novca prijeko potrebnog za umirovljenike koji su s niskim primanjima i koji ne mogu financijski podnijeti troškove života posljednjih mjeseci, piše Fenix-magazin.de.

Naime, od siječnja 2023. godine primatelji stambene naknade će mjesečno dobiti prosječno 190 eura više. To znači udvostručenje stambene naknade, ističe u priopćenju Služba za tisak Savezne vlade.

Trenutačno se se primateljima isplaćuje u prosjeku oko 180 eura stambene naknade, od sljedeće godine iznosit će oko 370 eura mjesečno.

Tko ima pravo na stambenu naknadu?

  • I stanari i vlasnici (pri čemu se bespovratna sredstva tada nazivaju subvencijom za opterećenje)
  • Osobe koje ne primaju transferne isplate kao što je Hartz 4 (u budućnosti: građanski doplatak), osnovno državno osiguranje ili studentsku pomoć
  • Osobe s prihodom iznad egzistencijalnog minimuma i ispod granice prihoda ovisno o stanarini i visini stanarine
  • Jednokratna isplata također se izdaje kao vrlo brza pomoć u trenutnoj krizi: savezna vlada želi isplatiti oko dva milijuna ljudi, uključujući one koji primaju stambenu pomoć, drugu subvenciju za troškove grijanja. Za jednu osobu predviđeno je 415 eura, za dvije osobe 540 eura i za svaku sljedeću osobu dodatnih 100 eura.

Ako želite vidjeti koliko imate koristi od stambene naknade, možete koristiti kalkulator stambenih naknada za izračunavanje okvirne isplate. S ponudom wohngeld.org, primjerice, potrošači već sada mogu uključiti nove izmjene zakona u izračune. Za to su potrebni podaci: mjesto stanovanja, osnovna stanarina i broj članova kućanstva koji imaju pravo.

Važno je znati kako izračunavanje okvirne isplate putem stanice wohmgeld.org, ne možete znati imate li uopće pravo na pomoć. Pouzdane informacije su stoga dostupne ili u informativnom obrascu za pitanja i odgovore Saveznog ministarstva za stanovanje, urbanizam i izgradnju ili, točnije, tamo gdje se također mora podnijeti zahtjev za stambenu naknadu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Novinari…vrijeme je za odlazak. Ovo je Hrvatska, ne Njemačka.

 

New Report

Close