Novi toplinski val stiže u zapadnu Europu, evo koga će najviše zahvatiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. srpanj 2022. u 09:18
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona dok se živa u termometru popela na 43,1 stupanj.

S temperaturama koje se u Španjolskoj i u Portugalu penju do 43 Celzijeva stupnja, zapadna Europa je u utorak bila na udaru drugog toplinskog vala u jedva mjesec dana, što pogubno djeluje na tlo i na ledenjake.

Sve češća pojava ovih fenomena izravna je posljedica klimatskih promjena, misle stručnjaci. “Novi toplinski val, drugi ove godine, stiže u zapadnu Europu. Zahvaća uglavnom Španjolsku i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje”, rekla je u Ženevi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

U Španjolskoj su temperature ponovno prešle granicu od 40 Celzijevih stupnjeva u velikom dijelu zapadne polovine zemlje, napose na područjima gdje su temperature inače umjerene.

U Cordobi, na jugu, izmjerena su 43,3 stupnja, a u Ribadaviji, na sjeverozapadu, 43,5, objavila je meteorološka služba Aemet. U Meridi, na jugoistoku, bilo je, naravno, još vrućje: 43,9. Vrhunac ovog vala potrajat će do četvrtka.

Zbog iznimno visokih temperatura diljem zemlje je buknulo nekoliko požara, a u onom u Estremaduri, na zapadu, izgorjelo je 2.500 hektara raslinja.

U Portugalu, gdje su za vikend buknuli požari u središtu zemlje, vrućina i jak vjetar ponovo su razbuktali požare u utorak, pa je nekoliko sela evakuirano i mobilizirano više od tisuću vatrogasaca.

Vatra je zaprijetila mjestima u općinama Leiriji, Pombalu, Ouremu i Alvaizereu, stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona dok se živa u termometru popela na 43,1 stupanj.

U Francuskoj će ova velika vrućina potrajati bar do početka idućeg tjedna, a temperature su se u utorak kretale od 36 do 38, pa i 39 stupnjeva na atlantskoj obali, na jugozapadu zemlje i u dolini Rhone.

Očekuje se da će se visoke temperature zatim proširiti na druge dijelove zapadne i srednje Europe.

U Velikoj Britaniji meteorološka služba Met Office izdala je narančasto upozorenje zbog dolaska vala “ekstremne vrućine” od nedjelje, s temperaturama koje mogu premašiti 35 stupnjeva. Britancima je upućen poziv da štede svaku kap vode i da zagrijavaju samo onu količinu koja je potrebna za šalicu čaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close