Novi šok za građane: Prijeti nestašica još jedne namirnice u trgovinama

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2022. u 13:58
Foto: pixabay

Trenutačno se najviše sade žitarice kako bi se mogle proizvoditi osnovne namirnice kao što su kruh i tjestenina.

Trgovačkim lancima u Njemačkoj prijeti nestašica rajčice iz konzerve. Aldi, Edeka i Lidl mogli bi ostati bez ove namirnice, navode njemački mediji.

Dva su razloga zbog čega bi moglo doći do otežane opskrbe konzerviranim rajčicama. Prema pisanju njemačkih medija, prvi je razlog prekomjerna kupnja konzerviranih namirnica.

U strahu od nestašice mnogi kupuju konzerviranu hranu koja ima duži rok trajanja. Drugi razlog za nestašicu jest taj što poljoprivrednici u Italiji sve manje sade rajčicu. “Tržište rajčica u svojevrsnoj je eskalaciji. Neki su dobavljači već najavili da će morati smanjiti isporuke kupcima”, rekao je veletrgovac Otto Franck za njemačke medije, piše Fenix Magazin.

Brojne obradive površine u Italiji na kojima se sadila rajčica prenamjenjuju se.

“Površine na kojima su zasađene rajčice u Italiji padaju za oko 10 posto, dijelom zato što se farmeri odlučuju za druge usjeve”, rekao je izvršni direktor njemačke tvrtke za konzerviranje Hengstenberg Andreas Reimer.

Trenutačno se najviše sade žitarice kako bi se mogle proizvoditi osnovne namirnice kao što su kruh i tjestenina. “Doći će do znatnog povećanja troškova za konzervirane rajčice koje ćemo morati prenijeti na trgovce”, nastavlja Reimer.

Cijena sirovih rajčica iz sjeverne Italije već je 18 posto veća nego prošle godine. Talijanski proizvođač Mutti također je najavio poskupljenja.

Komentirajte prvi

New Report

Close